Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diplomater från hela världen på studiebesök

På måndag får Dannemora och Forsmark besök av 52 diplomater från hela världen.
– Vi hoppas på företagssamarbete och kulturellt samarbete med länderna, säger Martin Brozek, internationell sekreterare på länsstyrelsen i Uppsala län.

Annons

Huvuddelen av ambassaderna i Stockholm deltar med sina andremän i besöket.

Andremännen rapporterar hem till sina länder och får på så sätt ut information om kommunen och länet.

Besökarna är bland annat från Honduras, Syd- och Nordkorea, Thailand, Namibia, Kanada och Vitryssland. Så många diplomater har aldrig tidigare besökt länet samtidigt.

– Vi vill visa vad kommunen har att erbjuda vad gäller det kulturella, här finns arvet från vallonerna. Öregrund är inte heller känt för utlänningar.

Ett stopp görs i Forsmark där diplomaterna får veta om förundersökningen för ett eventuellt slutförvar av använt kärnbränsle. Brozek säger att tekniken för att lagra atomsoporna kan blir en exportfråga.

– Diplomaterna får också veta hur man bedriver en process mot lokalbefolkningen för att förankra frågan.

Dannemora mineral ska på plats berätta om sina planer att nyöppna gruvan, något Brozek menar är mycket intressant för de utländska diplomaterna.

Sandvik Coromant i Gimo berättar om sin företagskoncern med verksamhet i 60 länder. Där kommer även Knutmässogubbar att överraska gästerna.

Brozek har på flit riktat in sig på en mindre kommun och inte bara Uppsala för att besökarna ska få uppleva vardagsliv.

– I oktober var Bulgariens president i Enköping. Det tyckte han var det bästa under länsbesöket eftersom han fick prata med vanligt folk.

Mer läsning

Annons