Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurskydd vid slakteri bör förbättras

Djurskyddsinspektörerna

i Tierp tycker att slakteriet

i Strömsberg bör se till att hästar som ska avlivas inte störs eller riskererar att komma till skada.


Orsaken är en anmälan om bristande djurskydd samband med avlivningen av en häst tidigare i höst.

Annons

Det är en kvinna i Gävle som tycker att slakteriet har misskött sig på en rad punkter i samband med avlivningen av hennes häst. Bland annat bristande information samt att hästen riskerade att komma till skada.

Enligt en av djurskyddsinspektörerna, som gjort en inspektion av slakteriet, är det många etiska aspekter i anmälan – något som hon menar att kommunen inte kan ta hänsyn till. Till exempel gällande bemötandet.

– Det finns ingen myndighet som kollar etik och moral. Det är en sak mellan anmälaren och slakteriet.

Inspektörerna menar att slakteriet bör sätta upp nödvändigt skydd samt minimera för hästen störande verksamhet omkring. För att få en vidare uppfattning ska inspektörerna även delta vid hästslakt.

Kommunen delar tillsynen av slakteriet med Livsmedelsverket. De har tidigare sagt till att de inte har något att anmärka på slakteriet. Däremot att anmälaren gjort fel som inte berättat att hästen var behandlad med läkemedel – en uppgift som enligt anmälaren är felaktig.

Anmälaren har inte bestämt sig för hur hon ska gå vidare med ärendet.

– Att djurskyddsinspektörerna inte fann mycket att anmärka på vid själva inspektionen säger sig själv då ord står mot ord, men det är inte synonymt med att avlivningar sker på ett tillfredsställande sätt, säger hon.

Vid slakteriet tycker man inte att något fel har begåtts.

– Vi tycker att det är konstigt att en enda anmälan kan styra något som har fungerat i flera år. Men vi kommer inte att sätta oss på tvären mot det inspektörerna tycker, säger Rolf Arvidsson, talesman för slakteriet.

Förra hösten fick slakteriet kritik för brister i djurhanteringen. Uppföljningar visade dock senare att slakteriet bättrat sig.

Mer läsning

Annons