Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domare JO-anmäld för dålig ton

Domaren i kammarrätten ska ha varit nedlåtande mot en Tierpspojke och kommunjuristen.
Han ska inte ha låtit parterna kommit till tals på föreskrivet sätt.
Nu anmäler kommunen honom till Justitieombudsmannen (JO).

Annons

– Jag har jobbat som kommunjurist länge och har aldrig varit med om något liknande. Jag har bara goda erfarenheter av rättsystemet annars. Vi har gjort anmälan efter noga övervägande, säger kommunjurist Leif Nilsson.

Anmälan till JO gäller lagmannens (domarens) handlande och om målet gått enligt förvaltningsprocesslagens regler. Lagmannen ska ha avbrutit Nilsson när han skulle framställa yrkandena med orden, ”det där får du mässa om senare”.

”Jobbigt att berätta”

Domaren ska ha menat att kommunen vill ha LVU (Lagen om vård av unga) för att kunna ”slå till senare”. Till pojken sade han, ”jaha, och du vill inte ha LVU, nej det är ju en stämpel och jobbigt att tala om för kompisarna”. Kommunen anser att domaren framfört sina egna värderingar under förhandlingen.

De menar att han genom sitt nedlåtande och arroganta sätt brustit i respekt. Rättsäkerheten ska ha äventyrats då inte parterna kommit till tals på föreskrivet sätt. Kritiken gäller också två kammarrättsråd som inte avbrutit förhandlingen och därmed kunnat rillrättavisa lagmannen.

Påverkade det här utgången i målet?

– (Lång tystnad) inte som jag bedömer det. Det här gäller domarens uppträdande, svarar Leif Nilsson.

Märkte ni om pojkens advokat reagerade på domarens sätt?

– Vår anmälan gäller helheten, uppträdandet mot båda parter, svarar Nilsson.

Åsa Widmark, byråchef på JO, säger att de inom någon månad avgör om ärendet ska utredas. Widmark uppger att JO kan fria samt ge mildrare eller allvarligare kritik mot en myndighet eller en tjänsteman.

Mer läsning

Annons