Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Driftstarten av Dannemora gruva dröjer

Driftstarten i Dannemora gruva förskjuts med ett halvår. En minskad efterfrågan på stål gör att Dannemora Minerals potentiella kunder vill skjuta på provleveranser av järnmalm.

Annons

– Vi måste anpassa oss efter våra kunder och avvakta med provleveranserna. Då blir det också samma förskjutning på de långa leveransavtal som måste på plats för att bankerna ska kunna finansiera projektet. Det är ingen enskild faktor som leder fram till detta utan allt hänger ihop, säger Staffan Bennerdt, koncernchef för Dannemora Mineral.

Driftstarten planeras nu till sommaren 2011 och gruvans fulla kapacitet ska uppnås under 2012. Under tiden fortsätter anläggningsprojekten för vattenpumpning från gruvan och bergarbeten för rampdrivning och tillredning fortgår. Staffan Bennerdt poängterar att det alltid är tråkigt att skjuta på planerna och att en positiv marknad är bäst för alla parter. Men han ser trots allt vissa positiva effekter i lågkonjunkturens tider.

– Det är lätt att måla upp allting väldigt svart. Men lite krasst sett så är det så att en lågkonjunktur leder till en viss utslagning och det innebär sannolikt att priser på maskiner och tjänster som vi behöver köpa in sjunker. Dannemora är med sin korta tid till produktionsstart perfekt positionerat för att dra nytta av konjunkturvändningen när den kommer, säger Bennert.

– Nej, det ser vi inte idag. Vi har till och med skrivit fyra avsiktsförklaringar med kunder som är intresserade av att fortsätta förhandla om långa avtal. Vi har fått ytterligare en kund bara de senaste dagarna.

Mer läsning

Annons