Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Driftstopp och varsel hos Erasteel

/

Stålverket vid Erasteel i Söderfors står stilla i två veckor.
20 sägs upp vid anläggningen i Vikmanshyttan.
19 visstidsanställda blir av med jobben.

Annons

Koncernen vidtar nu ytterligare åtgärder för att möta den minskade efterfrågan.

Erasteel Kloster AB med 475 anställda i Söderfors, Långshyttan och Vikmanshyttan beskriver nedgången som ”dramatisk”. De tio anställda över 62 år som tackade ja till förtidspension var inte nog för att möta lågkonjunkturen. Nu varslas 20 anställda inom produktionen i Vikmanshyttan om uppsägning.
– Det beror på att de ligger närmast kund och känner av den minskade efterfrågan mest, säger personalchef Mats Hjerpe.

I går inleddes också en rad driftstopp på de olika enheterna.

Först ut är stålverket i Söderfors där ett 25-tal man jobbar. Därefter kommer ämneslinjen i Söderfors och produktionsenheterna i Långshyttan och Vikmanshyttan.– De går på utbildning i stället som it, truck och travers, hjärt- och lungräddning samt arbetsmiljö. Givetvis har vi nytta av medarbetare med större kompetens. Vi försöker göra det bästa av situationen, säger Mats Hjerpe.

Ytterligare en sparåtgärd är att visstidsanställda inte får förlängda jobb efter 31 mars.

Drabbas gör tio anställda i Söderfors och nio i Långshyttan. Slutligen kommer fem–tio anställda inom Erasteel Kloster AB att erbjudas förtidspension.

– Erbjudandet går ut så snart pensionskonsulten har tid, men han lär väl ha fullt upp nu.Hans-Olov Andersson, ordförande i verkstadsklubben för IF Metall, inser att driftstoppen är nödvändiga i rådande situation. Han betonar att de anställda i Söderfors tycker att det är hemskt att 20 varslas i Vikmanshyttan då alla ingår i samma företag.Andersson reagerar också på att företaget gör sig av med de visstidsanställda.

– Det är arbetstillfällen det med. Det är för jävligt med visstidsanställda, men det är inte jag som bestämmer lagar och regler.

Mer läsning

Annons