Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomin bättre i Tierp

/
  • BÄTTRE EKONOMI. Kommunen införde i september inköp- och anställningsstopp. Något som bland annat till ledde inställda lektioner på Aspenskolan – och en tjockare plånbok för kommunen.  Foto:  Jacob Hilding

Kommunens åtgärder mot den dåliga ekonomin har gett resultat.


Inköps- och anställningstoppet i skolan

som bland annat ledde till inställda lektioner

är skälet till att underskottet nu är borta.

Annons

– Åtgärderna och att det finns en viss felmarginal i de nya månadsprognoserna är skälen till förbättringen, säger kommunalrådet, Bengt-Olov Eriksson, s.

Arbetarbladet har tidigare berättat om kommunens kraftigt försämrade ekonomi – där ett beräknat överskott på 16 miljoner kronor i början av året hade förvandlats till ett underskott på 1 miljon i augusti.

Det fick kommunen att vidta flera åtgärder. Det första var att införa ett omedelbart inköps- och anställningstopp.

Något som bland annat ledde till att elever vid Aspenskolan blev utan lärare då inga vikarier kallades in.

I den nya prognosen för september ser det beräknade underskottet på 1 miljon kronor nu ut att bli ett överskott på 2,8 miljoner kronor – och det är inköps- och anställningsstoppet i just skolan som är nyckeln till de förbättrade siffrorna.

Men prognosen hade kunnat vara ännu ljusare om det inte är för att kostnaderna för Resurscentrum barn skenar iväg. Orsaken är nya placeringar av barn på familjehem och institution. Resurscentrum barn beräknas nu gå nästan 10 miljoner kronor back – 2 miljoner mer än i augusti.

– Det är omöjligt att beräkna kostnaden för placeringarna på förhand, förklarar kommunalrådet.

Resurscentrum barn har i flera år dragits med minusresultat – och kommunalrådet ser en risk för att det kan fortsätta vara så. Det är gamla synder som slår tillbaka.

– Verksamheten är numera bra på att arbeta med tidiga insatser mot barnen, men det har inte alltid varit så. Det är omöjligt att säga när det förebyggande arbetet kommer att visa sig i minskade kostnader.

Sedan tidigare jobbar kommunen med att hitta lösningar på hemmaplan åt barn som är placerade i familjehemn och på institution.

– Utan det hade kostnaderna varit ännu större, förklarar Bengt-Olov Eriksson.

Annons