Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomiska krisenförsenar gruvstart

/
  • FÖRSKJUTS. Krisen i världsekonomin gör att nystarten i Dannemora gruva, som legat nere sedan 1992, förskjuts ett kvartal till början av 2010. Men enligt koncernchef Staffan Bennerdt tror investerare mycket på projektet och det ska inte finnas några problem att få loss de cirka 600 miljoner kronor som behövs.

Krisen i världsekonomin förskjuter nystarten av Dannemora gruva tre månader.


Nu ska driften komma igång första kvartalet 2010.


Någon risk att hela projektet ska stoppas verkar det inte finnas.

Annons

– Våra finansiärer ska bidra med 600-650 miljoner kronor under en treårsperiod innan vi når full kapacitet och kan börja betala tillbaka. Det är inte så mycket pengar jämfört med stora industriprojekt. Vi har ständigt kontakt med våra finansiärer, de menar att vårt projekt är sunt och realistiskt., säger Staffan Bennerdt, koncernchef för Dannemora Mineral AB.

Som exempel på ett större projekt nämner han ett bolag som ska starta gruvor i norra Sverige och Finland och där det ska behövas uppåt två miljarder dollar i finansiering. Staffan Bennerdt tillägger dock att alla banker och andra finansiärer ”sitter stilla i båten” i dag, och att det just nu är mycket pengar.

– Men både högkonjunkturer och lågkonjunkturer går över. Till sist börjar folk göra affärer igen.

Det är inte enbart världsekonomin som förskjuter gruvstarten utan också bristen på tekniska konsulter. Bennerdt poängterar att den försenade starten inte gör att tidsplanen för full drift förskjuts. Bolaget räknar fortfarande med högtryck i gruvdriften i slutet av 2011 eller början av 2012.

– Tidsschemat blir bara lite mer hoptryckt.

Anledningen till att bolaget vill ta upp kvarvarande järnmalm i gruvan är de höga metallpriserna. Bennerdt säger att ”förståsigpåare” får säga om den stundande lågkonjunkturen kommer att sänka priserna.

– Vi har räknat med ett långsiktigt pris på järnmalmsprodukter som ligger 40-45 procent lägre än i dag. Det här är ett 15-20-årigt industriprojekt där vi räknar med god efterfrågan på metaller i den framväxande ekonomin i Asien och därmed goda priser.

Gruvdriften beräknas ge över 100 jobb samt tre gånger så många andra jobb som genereras av driften.

– Vi går nu in i ett skede då vi ska börja planera rekrytering och utbildning. Nyckelpersoner kan vi ta från andra gruvor.

Annons