Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever och lärare firade 50 år med Ol Andersskolan

/
  • SPRÅKLEKTION. Oscar Carlsson och Rickard Axelsson i sjuan ger Elin Nyström en snabbkurs i tyska.
  • SPANARE. Ofelia Ilmonen (svart tröja) och hennes klasskamrater i fyran spanar in klassfoton och bilder från skolans Nobelfest.
  • SKOLMINNEN. Ulla Jansson berättar om minnen från skoltiden. Hon gick i den nybyggda Skärplinge skola 1959. Lyssnar gör Ullas dotter Elin Nyström och rektor Birgitta Skärberg.
  • ELEVER. Rektor Birgitta Skärberg och Rolf Lindberg, som hade tjänsten före henne, ser elever som spanar in utställningen om Ol Andersskolan dra förbi.

Ol Andersskolan i Skärplinge har firat 50 år.

Det gjordes med öppet hus, hurrarop och fotoutställning.

– Det är en förmån för oss som jobbar och går här nu att få vara med om jubileet. Vi får lära om skolans historia, säger rektor Birgitta Skärberg.

Annons

Hon hade med sig skolans förre rektor Rolf Lindberg när hon tittade på utställningen som innehöll tidningsklipp, klassfoton och bilder från tillställningar.

Rolf Lindberg hyllar den intima stämningen på skolan.

– Lärare och elever känner varandra, säger han.

Lindberg var med 1999 då skolan gick från låg- och mellanstadie till storskola med barn från förskoleåldern till nian. En brytpunkt då man bytte namn från Skärplinge skola till Ol Anderskolan.

– Han som ägde gården där skolan ligger kallades så.

Han berättar att många i området ställde upp för skolbygget. Det fanns dock föräldrar som oroade sig för flytten av elever från högstadiet i Aspenskolan, Tierp, till Skärplinge.

– De sades att det här skulle bli en B-skola. Men jag hade fått med mig några lärare från Aspenskolan och det kom också lärare från Gävle och Uppsala, säger Rolf Lindberg.

Elevgrupper, lärare och föräldrar drog runt och tittade på utställningen. Klassfoton där man kunde identifiera gamla elever var extra intressanta.

– Jag tycker skolan är jättebra, både maten och lärarna, säger Ofelia Ilmonen, fyran, och får medhåll av klasskamraterna.

Ulla Jansson och Elin Nyström, mor och dotter, dyker upp.

– Jag började ettan här 1959 då skolan var ny. Jag tyckte det var jättestort och fint, säger Ulla Jansson.

Elin Nyström, som gick på skolan 1980–1985, träffar sin första fröken Lise-Lotte Holmgren. Hon intygar att Elin var en snäll flicka.

– Jag var en ledartyp som alltid blev ordförande, skrattar Elin.

Birgit Jöhnemark var lärare på skolan i nästan 40 år.

– Jag trivdes jättebra. Men inte så mycket då det blev den nya skolan med mentorer i stället för klasslärare, säger hon.

Mer läsning

Annons