Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever och pensionärer får vänta på lokalt lagad mat

/
  • HANTVERKARE. Rörmokare Thomas Wassén är en av alla hantverkare som jobbat med ombyggnaden av Centralköket inför matlagningen.Foto: Conny Svensson

Lokalt lagad mat till elever och pensionärer i Tierps kommun fördröjs fyra månader. Alla kök är inte färdiga och tills dess fortsätter leveransen av kyld mat.

Annons

Kommunen förlänger kontraktet med Sodexo till 31 mars 2010. Planerna var att börja med matlagning i egen regi från årsskiftet.

– Vi kan inte garantera kvalitén då flera av köken inte är färdiga, säger kostkonsulent Maria Leopardi och nämner Björkängsskolan, Bruksskolan och Vendels skola som fortfarande rustas.

Sämre skick än väntat

Kommunen undersökte möjligheten att endast ta kyld mat till de ofärdiga köken. Sodexho krävde då tio kronor mer per portion, vilket gett en fördyrning på 600 000–700 000 kronor. Det förlängda kontraktet ska inte kosta mer än beräknat.

Hela projektet med egen matlagning har dock fördyrats med 4,4 miljoner kronor mot ursprunglig budget. Detta eftersom köken var i sämre skick än väntat.

Varje dag ska 4 000 portioner lagas i kommunen. Centralköket vid Aspenskolan kommer att stå för hälften av matlagningen.

– Deras matsal kommer att vara klar till årsskiftet. Nu äter eleverna i Aspenskaféet.

Annons