Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elfel tvingade abonnenter snåla med strömmen

(Uppdaterad 21.30) På grund av elfel tvingades abonnenter i Norduppland spara på strömmen under tisdagen. Det gick att koka mat och tända lyset. Men att köra energikrävande maskiner var mer tveksamt.

Annons

Ursprunget till Vattenfalls vädjan om återhållsamhet med elanvändningen på tisdagen var en trasig transformator i Dannemora. Felet uppstod vid 16-tiden på måndagen. Det var ett träd som hade fallit över en ledning.

– Vi ledde om strömmen till andra ledningar. Samtidigt var det en tid på dygnet med toppbelastning och det uppstod en massa småfel.

– Som mest var 4 500 abonnenter runt Dannemora utan ström. De sista fick tillbaka strömmen vid 23-tiden under måndagskvällen, berättar Maria Lidzell, kommunikatör på Vattenfall eldistribution.

Strömavbrotten berörde kunder i bland annat Dannemora, Örbyhus, Tobo och Månkarbo.

Men även under tisdagen var strömförsörjningen dålig i området. Vattenfall uppmanade därför hushållen att bara använda elen till det allra nödvändigaste som matlagning och belysning.

Vattenfall arbetade under dagen med att byta ut den trasiga tranformatorn. Vid klockan 18.30 var det full matning på alla ledningar igen.

Mer läsning

Annons