Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva gårdar med närproducerat på kartan

/
  • UTPEKADE. Marianne Wikström och hennes sambo Kenneth Jonsson, Örbyhus slottsträdgård, är med på matkartan som visar 78 närproducenter i Uppland och två i Gästrikland.

Nu är matkartan klar som ska guida turister till närproducerat i Uppland.

Elva gårdar och mindre före­tagare i Tierps kommun och Gästrikland finns med.

– Den är välbehövlig och välkommen, säger Marianne Wikström som säljer KRAV-odlade grönsaker i Örbyhus slottsträdgård.

Annons

Hon och sambon Kenneth Jonsson är en av 80 producenter i Uppland och Gästrikland som finns med på kartan. De har drivit odlingen i tolv år. Dessförinnan hade de handelsträdgård på Åland där Marianne kommer ifrån.

– Jag är växtintresserad och tröttnade på kontorsjobb som blir enahanda.

Kartan visar var

Under sommaren åkte Anette Gärdeklint Sylla inom projektet runt till gårdar och gjorde intervjuer och tog fotografier. Matkartan visas var producenten finns och där kan man också läsa en kort text om var och en.

– Det viktigaste är att producenterna förstår att de inte är konkurrenter utan att de tjänar på att samarbeta. Många får frågor från kunder om det finns andra med närproducerat i området, säger Anette Gärdeklint Sylla.

Finns det något kännetecknande för gårdarna?

– Många har gett upp andra karriärer i stan för att satsa på det här. Det finns också de som haft traditionell gård och inte kan leva på det. De flesta är mångsysslare, svarar Anette Gärdeklint Sylla.

Mer läsning

Annons