Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eriksson (S): "Det är naturligtvis välkommet"

Tierps kommun får 15,1 miljoner kronor extra av regeringen för 2010.

Annons

– Det är naturligtvis välkommet. De hade pratat om extrapengar till kommunerna men ärligt talat hade jag inte trott att det skulle bli så här mycket, säger Bengt-Olov Eriksson (S), kommunalråd i Tierp.

– Jag måste ta reda på om det finns några villkor med bidragen från regeringen om det krävs riktade insatser. Jag vet inte heller om det är en engångssumma eller om nivån har höjts.

I Tierps har styrande politiker redan beslutat om ett åtgärdspaket för 2010 som skulle ge en besparing på upp till 40 miljoner kronor. Det rör sig bland annat om besparingar på skolan, barnomsorgen och äldreomsorgen. En del av åtgärderna ska också ge effekt redan 2009.

Eriksson säger att åtgärdspaketet i det här läget ligger kvar, men att frågan ska behandlas på budgetfullmäktige i november.

– Jämfört med flerårsplanen har vi förlorat 46 miljoner i skatteintäkter.

Tierps oppositionskommunalråd Catarina Deremar (C) säger att extrapengarna kan minska sparbehovet men hon kan inte peka ut något enskilt område där kraven lättas.

– Det behövs en genomlysning av verksamheten. Det är farligt att bara luta sig tillbaka, det kommer ett 2011 också och vi får se om konjunkturen vänt till dess och fler kommit i arbete. Jag hoppas att pengarna sätts in där de bäst behövs.

Kommunerna i Uppsala län får totalt 247 miljoner kronor i extra tillskott för 2010. Landtinget i Uppsala län får 106 miljoner.

Mer läsning

Annons