Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ersättningen för viltskadorpå hund höjs

Ersättningen för djur som skadas eller dödas av rovdjur höjs. Dessutom ska länsstyrelserna få större möjligheter att anpassa ersättningen till sina specifika regioner.

Annons

Naturvårdsverket fördelar årligen medel till länsstyrelserna för ersättningen av viltskador. Nu höjs ersättningsnivåerna på flera punkter, bland annat när det gäller hundar.

Johan Månsson, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Uppsala län, är nöjd med ändringarna. Han pekar dock på ett område där han skulle vilja se ytterligare höjningar.

– Vi har verkat för att ändringarna skulle ske i den här riktningen. Jag kan i och för sig tycka att ersättningsbeloppet för en skadad hund ändå är lågt eftersom kostnaden kan bli väldigt stor, säger han.

Johan Månsson påpekar att situationen i Uppsala ser bra ut och att länsstyrelsen redan innan de nya reglerna hade stort spelrum när det gäller ersättningen. Man satsar mycket på att ge bidrag till och uppmuntra förebyggande insatser. Att länsstyrelsen nu får större möjlighet anpassa ersättningen tycker han är bra men han påpekar att det inte gör särskilt stor skillnad i ett län som Uppsala.

– Vi har ju ett enklare problem än andra län. Vi har nästan inga björnar än så länge och få vargar. Det vi har är lodjur men där har vi relativt få skador. Det är enklare om man inte har så mycket skador och stora belopp att hantera.

En som drabbats är Söderforsbon Daniel Andersson och hans hund Puma. I september förra året blev Puma attackerad av ett lodjur. Efter attacken fick hon fick sys på fem ställen och ådrog sig ett tiotal riv- och bitmärken.

– Jag har faktiskt inte skickat in pappren än men jag kommer att få ersättning för skadorna, säger Daniel Andersson.

– Jag tycker det är bra med tanke på att det är vi med hundar som blir drabbade av rovdjuren.

Daniel Andersson beskriver tiden efter attacken som en lång väg tillbaka. Pumas fysiska skador läkte men den mentala återhämtningen blev desto längre. Trots attacken är han inte orolig när han är ute i skogen med sina hundar.

– Jag är inte orolig på det sättet men det jag är orolig för är om vi får in vargen. Lodjur och björn är jag inte orolig för.

Annons