Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket tror inte på hot mot lärartjänster

/
  • UNDRANDE. När tre program läggs ned här vid högbergsskolan till nästa höst innebär det enligt Tierps styrande politiker att tolv lärartjänster försvinner. Lärarnas Riksförbund tar dock uppgiften med en nypa salt då de hört detta förut. (OBS! Personerna på bilden har inte med texten att göra).

Lärarnas Riksförbund i Tierp är skeptiskt till uppgiften att tolv lärare ska sägas upp då tre program på Högbergsskolan försvinner.

Annons

– Förra året pratade de också om att 10-12 lärare måste bort. I slutänden anställde de fler för att elevantalet ökade, säger Christer Olausson, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Tierps kommun.

Olausson säger att facken och arbetsgivarna får sätta sig ned efter nyår och prata om lärarbehovet och om det går att omplacera någon. Också Lärarförbundet berörs av frågan.

Kan lärare på gymnasiet ha förtur till tjänster på grundskolan?

– Det beror på utbildning och vilken skola man gått. Ofta har lärare på gymnasiet mer poäng. Det gäller att ha rätt lärare på rätt plats, svarar Olausson.

Kommunstyrelsen har beslutat att lägga ned industritekniskt-, restaurang - och livsmedels- samt barn- och fritidsprogrammen till höstterminen 2012. I en utredning som gjordes inför beslutet slogs fast att 12,5 lärartjänster försvinner.

Detta av cirka 70–80 lärare på Högbergsskolan. Bakgrunden till åtgärden är minskat elevunderlag de närmaste åren ihop med att 40 procent av Tierps nior väljer skolor i andra kommuner. Med åtgärden sparar kommunen 7,6 miljoner kronor på sikt.

När det gäller valet av program är Olausson kritisk till att slå igen industritekniska programmet och barn- och fritid. Han tycker att kommunen bör samarbeta med företagen kring industriprogrammet. Olausson säger att ett sent besked från chefer om utbildningen skulle bli av gjorde att bara en elev sökte programmet till hösten. Han pekar också på att barn- och fritid hade 12-13 sökande som räckte till en klass

– Om en årskurs minskar från 20 till 6 elever kan man läsa ihop med tvåor och treor som en B-form, istället för att lägga ned programmet.

Mer läsning

Annons