Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallskärm till direktör var inte fel

Landstingsstyrelsen ordförande Erik Weiman, m, gjorde inget fel då han gav en miljonfallskärm till avgående landstingsdirektören Erik Hemmingsson. Det slår länsrätten i Uppsala län fast i en dom.

Annons

– Länsrättens dom vidimerar att jag gjorde rätt. Jag har hela tiden sagt att jag fattade beslutet med landstingets bästa framför ögonen, säger Erik Weiman, m, i en kommentar.

S, v och mp överklagade avtalet där landstinget betalar mellanskillnaden mellan Hemmingssons lön och pension fram till 2010, cirka 1 miljon kronor. Länsrätten bedömde om Weiman överträtt sin delegation angående direktören som sade upp sig själv. Länsrätten finner att ordförande har en mycket vidsträckt delegation från landstingssyrelsen att fatta beslut om landstingsdirektörens lön och andra anställningsvillkor.

Landstingsrådet Sören Bergqvist, v, var en av de klagande.

– På ett sätt är jag inte förvånad över domen. Det är en mycket vidsträckt tolkning vad som ingår i delegationen som jag inte tror att alla poltiker förstår vidden av. Vi måste definiera vad som ingår och politiskt vara överens, säger Bergqvist som inte bestämt om han ska överklaga domen.

Erik Weiman säger att Bergqvist är välkommen att ta upp frågan i landstingsstyrelsen i ljuset av vad som hänt.

– Det kan diskuteras om en större krets gör ett bättre jobb, men det vilar ett stort ansvar på den person som fattar besluten.

Mer läsning

Annons