Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för bedrägerier på sexchatt

Han utgav sig för att vara en 14-årig flicka och sexchattade med äldre män. Därefter pressade han dem på pengar genom att hota att avslöja kontakten för närstående. Nu har mannen, från Tierps kommun, dömts till ett års fängelse för utpressning.

Annons

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad för 14 fall av utpressning samt ett försök till utpressning.

Hans medkompanjon, en drygt 20-årig man från Tierps kommun, dömdes till skyddstillsyn efter att ha upplåtit sitt bankkonto till utpressaren.

Duon ska dessutom betala skadestånd på totalt 166 500 kronor till männen, vilket motsvarar det belopp som de pressats på.

14 betalande

Utpressningen pågick mellan januari och maj 2010. Totalt 14 män betalade in summor från 4 000 kronor upp till och med 25 000 kronor till utpressarna.

Flera män som vittnade vid rättegången berättade hur de kom i kontakt med en myndig tjej på en sexsida. Efter en tids chattande ska tjejen ha berättat att hon bara var 14 år. Kort därefter ska männen ha blivit uppringda av en arg man som påstod sig vara tjejens styvpappa eller annan närstående. Han krävde pengar för att inte avslöja för männens familjer, arbetsgivare och grannar att de haft kontakt med en 14-årig flicka på internet i sexuellt syfte.

SMS-bevis

Tingsrätten finner att 25-åringen har gjort sig skyldig till utpressning. Bland annat påträffades sms-meddelanden i tre olika telefoner i mannens bostad.

20-åringen som berättat för rätten om att han lämnat över pengar till 25-åringen dömdes för medhjälp till utpressning och penninghäleri.

20-åringen friades dock för medhjälp till försök till utpressning.

Rätten anser inte att åklagaren lyckats bevisa att 20-åringen kände till att hans bankkonto användes för utpressning.

Mer läsning

Annons