Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för hot mot företagare överklagas

Annons

. Nu överklagar den före detta ledaren för den så kallade Uppsalamaffian sin fängelsedom. Han dömdes i juli till 1,5 års fängelse för bland annat olaga hot mot en företagare verksam i Gästrikland och Norduppland.

Uppsalamaffians förre ledare Stefan Eriksson, av många känd som ”Tjock-Steffe”, dömdes till fängelse för en rad brott – som olaga hot, försök till utpressning och stöld.

Stefan Erikssons advokat säger till SR Uppland att hans klient förnekar de gärningar han dömdes till i Uppsala tingsrätt och att han hoppas på en annan dom i hovrätten.

Stefan Eriksson friades på flera punkter. Däribland åtal om grov utpressning mot den 54-årige företagaren. Tingsrätten dömde honom i stället för olaga hot mot mannen i samband med en händelse på en parkering i Gävle i januari.

En medåtalad man dömdes även han för olaga hot mot företagaren. Det var i december då företagaren låg inlagd på intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala som den medåtalade ska ha hotat dra ur företagarens syrgasslang.

Enligt åtalet skulle Stefan Eriksson ha varit med vid tillfället och krävt företagaren på 125 000 kronor - något som han friades för.

Även åklagarna har överklagat fängelsedomen. De anser att tingsrätten gjort en felaktig bedömning som friade Stefan Eriksson från stöld av en tavla på Värmlands nation i Uppsala och de vill även se honom fälld för ytterligare ett fall av utpressning.

– Vi har inte bestämt om vi ska överklaga domen om olaga hot. Det beror på hur försvaret agerar, säger Chatrine Rudström, en av åklagarna.

Mer läsning

Annons