Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre bussturer om kommunerna inte betalar mer

/
  • PRAT OM PENGAR. Buss 838 lämnar Tierps samhälle. Landstinget vill nu att Tierps och älvkarleby kommuner tar över kostnaden för linjen.

Färre turer eller bussar som bara avgår på beställning.


De
t
kan diskussionen om kostnaden för kollektivtrafiken i Uppsala län leda till.

Annons

Landstinget vill att kommunerna ska betala för vissa stomlinjer (linjer med långresande). Det rör sju busslinjer som kostar 17 miljoner kronor. I Tierp och Älvkarleby berörs bland annat 838 Tierp-Skutskär och 832 Skutskär-Skärplinge-Östhammar.

– Landstinget vill använda pengarna till andra satsningar inom kollektivtrafiken som Upptåget och snabbussar, säger Sture Jonsson, informationschef på Upplands Lokaltrafik UL).

Tierp och Älvkarleby har ännu inte svarat om de är beredda att skjuta till de åtta miljoner som bussarna kostar. Nästa vecka ska ägarna prata om kostnaderna. Östhammar säger nej till att ta överta stomlinjer.

– Det kan leda till minskade turer, anropsstyrd trafik eller att landstinget bara står för en bastrafik och kommunerna får finansiera ytterligare trafik., svarar Sure Jonsson.

Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S) säger att UL också fått i uppdrag att se över kriterierna för stomlinjer

– Jag kan svälja argumentet att inte landstinget vill betala för 838 då den går parallellt med Upptåget, men först ska Upptåget vara utbyggt fullt ut norrut.

Mer läsning

Annons