Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fasta läkare i Tierp ska lyfta psykvården

/
  • MOGEN. Ola Gefvert tog över den psykiatriska öppenvården i Enköping för två år sedan. Gefvert säger att det gått bra och att han nu är mogen för att även ta ansvaret i Norduppland.

Det ska bli lättare att få läkartider på hemmaplan.

Patienterna ska även erbjudas gruppterapi.

Närpsykiatrin i Enköping har tagit över ansvaret i Norduppland.

Annons

– Den stora skillnaden är att vi ska ha en fast besättning med tre läkare, säger Ola Gefvert, ägare till bolaget som tar över rodret från psykiatridivisionen vid Akademiska sjukhuset.

Stationära läkare

Två av läkarna stationeras i Tierp och en i Gimo. Det blir också särskilda dagar med läkartider på mottagningen i Skutskär. Uppskattningsvis är det 1 000-1 500 personer i Norduppland som behöver hjälp från den psykiatriska öppenvården. En del av dessa går i dag hos läkare i Uppsala, något de kan fortsätta med om de vill. Berörda patienter har fått information om att de nu lättare kan få vården på hemmaplan.

Överläkare Maria Holstad, som jobbar med att fördela remisser, säger så här:

– Det har varit svårt att få tider i Tierp, nu får man också en kontinuitet med samma läkare.

På mottagningarna i Norduppland ska det även finnas psykologer och beteendevetare. Gefverts mål är att få igång gruppterapi med flera patienter. En annan idé är att använda videolänk i behandlingen.

Carola Jansson, enhetschef för mottagningarna i Norduppland, säger att man på det sättet kan ha ronder mellan olika personalkategorier. Det är också ett sätt att sköta själva vården. Gefvert säger att han funderar på metoden för den som bor i Skutskär men inte vill åka in regelbundet till läkaren i Tierp.

– Då kan man träffa läkaren en gång och de andra nio gångerna ha kontakt via länken.

28 tjänster i Norduppland

Sammanlagt har företaget 28 tjänster i Norduppland, en mer än då sjukhuset drev öppenvården. All personal har erbjudits att gå över till företaget.

– Att inte sjukgymnasten och arbetsterapeuten fått jobb beror på att det inte ingått i upphandlingen.

Bolaget hade under måndagen en invigning för att markera övertagandet.

– Vi har inte gått ut så hårt med att det är en invigning då vi jobbar med sköra individer, där byte av ägare kan framkalla olust och alla möjliga tankar, säger Ola Gefvert.

Mer läsning

Annons