Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin underhållning från Åland på dragspelsstämma

/
  • DURSPEL. Jalle Sjölund, Åland, förklarar skillnaden på ett durspel och ett dragspel för besökarna Börje Jansson och Sven Persson.
  • UNDERHÅLLNING. Stig Lindfors och Jalle Sjölund hittade skugga vid toaletterna och underhöll de besökare som besökte dassen.
  • SKUGGA. Carina Björnesparr, Västerås, och Maud Sörehall, Vaxholm, skräms inte av värmen utan spänner upp paraplyer för att få skugga. De tycker att dragspelsmusik hör sommaren till och hoppas att dragspelsstämman återkommer nästa år.
  • DRAGPLÅSTER. Greta Sundholm från Åland var det stora dragplåstret på gårdagens dragspelsstämma i Hållnäs. Hon värmer upp bakom scenen.
  • DURSPEL. Jalle Sjölund, Åland, förklarar skillnaden på ett durspel och ett dragspel för besökarna Börje Jansson och Sven Persson.
  • UPPSKATTAT. Stig Lindfors och Jalle Sjölund på durspel och munspel har kommit från Åland. De är uppskattade av Hållnäspubliken.
  • SPELGLÄDLJE. Stiv-Ingvar Söderlund spelar från Hållnäs har hittat skugga inomhus. Han medverkar även vid Hållnäsdagen i dag, och spelade på allsången tidigare i veckan.

I dag avslutas Hållnäsveckan, och redan i går var det stor dragspelsstämma på hembygdsgården i Edvalla. Många besökare trotsade hettan för att lyssna på glada musikanter från Sverige och Finland.

Annons

Dragspelsstämman är en nysatsning för i år.

– Dansbandskvällarna har inte gett det önskade genomslaget, säger Per-Erik Karlsson som förklaring till varför de har bytts ut mot en dragspelsstämma.

Dessutom bodde det en hel del duktiga dragspelare i Hållnäs förr, lägger han till.

Stämman är en av de sista programpunkterna på Hållnäsveckan som inleddes förra helgen. Och hittills är Per-Erik Karlsson nöjd med arrangemangen. Auktionen drog inte in lika mycket som förra året, och några färre personer besökte visningen av Griggebo såg. Istället kom närmare 140 personer till filmvisningen på Gröna lund, jämfört med förra årets föreläsning då bara tio personer dök upp.

Ålands dragspelsklubb och dragspelaren Greta Sundström har bjudits in till dragspelsstämman. De bjöd på ett par uppträdanden var, men i övrigt var det upp till besökarna att underhålla. På en stämma får alla spela.

Jalle Sjölund och Stig Lindfors från Åland har hittat lite skugga vid toalettlängan där de underhåller den som har lust att lyssna. De har kommit till Hållnäs tillsammans med Ålands dragspelsklubb och spelar bara glada melodier.

Inne i den svala byggnaden bakom scenen har hållnäsbon Stiv-Ingvar Söderlund plockat fram sitt dragspel.

– Jag har nog spelat dragspel i en 20 år, säger han och stämmer upp en vals.

Och så finns det de som bara har kommit för att lyssana.

Sommargästerna i Ängskär, Carina Björnesparr och Maud Sörehall, har spänt upp varsitt paraply mot solen.

– Är det över 30 drager varmt så är det inte alls dumt med ett paraply, säger de.

Annons