Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finska båtar tar upp över 90 procent av all fångst

Den stora strömmingen är på väg att försvinna i Bottenhavet.
Hos Fiskeriverket är man väl medvetna om problemet.
– Det är klart att vi är bekymrade, säger fiskebiologen Johan Modin.

Annons

Enligt Fiskeriverket finns det stora mängder strömming i Bottenhavet och längs den svenska kusten. Problemet är att den stora strömmingen så gott som försvunnit.

– Vi vet att svenska kustfiskare är oroliga över utvecklingen. En av våra hypoteser är att det finska industrifisket leder till att den stora strömmingen försvinner.

De finska båtarna står för över 90 procent av fångsten, säger Johan Modin.

Men det kan också finnas andra orsaker, så som ändrad födesammansättning.

En annan aspekt är att gråsälen, som äter stor strömming, ökat lavinartat. Innan orsaken är helt utrett är det enligt Modin svårt att veta vad som ska göras. De finländska företagen hävdar bestämt att det inte har någonting att göra med deras verksamhet. Fiskeriverket överväger att efter ett regeringsuppdrag införa fiskefria zoner.

– Eftersom vi har så pass mycket strömming i havet har jag en stark känsla av att fisket inte är ett akut hot mot beståndet. Det påverkar däremot stor strömming vilket är ett hot mot kustfiskare och där är vi angelägna att komma till en lösning, säger Johan Modin.

Under 2007 och 2008 har en fiskerioberoende undersökning med fartyget Argos pågått. Den genomförs även i år.

– Då får vi en uppdaterad analys av mängden strömming och storleken på den. Med tre års data börjar vi komma någonstans.

– Det som är förbluffande är att det finns äldre strömming i havet, men den är väldigt liten i storlek.

– Nej, jag tror inte det är lösningen men några av oss tror att det är rimligt att skydda strorströmmingen genom fiskeområden.

Mer läsning

Annons