Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ska falla för Tierp

/
  • Stockholms fallskärmsklubb med sin camping och arrangemang lockade 13 000 besökare 2011. Många besökare stannar flera dagar och bidrar till den ökade turistomsättningen.
  • Bengt-Olov Eriksson. Kommunalråd (S).

Turismen i Tierps kommun omsatte 135 miljoner kronor under 2010.

Det är en ökning med 7 miljoner jämfört med året innan.

Med Tierp Arena spår kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson en fördubbling inom några år.

Annons

– Arenan är det största dragplåstret i kommunen, både sett till omsättning och antal besökare, säger Eriksson (S).

Han är övertygad om att omsättningen kommer att fördubblas i och med Tierp Arenas etablering. Förra året gav inte så mycket klirr i kassan för handlarna.

Eriksson framhåller att kommunen tillsammans med näringslivet måste bli bättre på att informera arenabesökarna om Tierps Köping. Bland annat måste fler skyltar upp som berättar vilket utbud som finns.

– Tierp måste marknadsföra sig som ett köpcentrum, säger Eriksson som tycker att turismen är underutvecklad.

Kommunen har flera kulturhistoriska miljöer och värdefulla naturområden som lockar besökare. Eriksson betonar dock att aktörer inom turismen måste hitta aktiviteter att ta betalt för.

– Vi har många sevärdheter, men en näring blir det först när man tar betalt för den.

Runt 43 000 personer turistar i Tierps kommun varje år. Nästan dubbelt så många gör dagsbesök i kommunen.

Lövstabruk är ett av de populäraste besöksmålen med drygt 45 000 besökare under sommarhalvåret. Tierps Arena kom upp i lika måna besökare deras första sommar.

Eriksson lyfter fram Stockholms fallskärmsklubb som en viktig attraktion. Den lockar runt 13 000 besökare varje sommaren - varav de flesta bor där under en längre tid.

– De har över 100 sängplatser och en stor camping. Det är massor av folk där under hela sommaren som handlar, säger Eriksson.

Av de 135 miljoner som turismen omsätter har transport- och restaurangnäringen den största omsättningen med 45 miljoner, respektive 32 miljoner kronor. Shopping och livsmedel bedöms omsätta drygt 18 miljoner kronor vardera per år.

Mer läsning

Annons