Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler väljer estetprogram

/
  • Improvisation. Oscar Mattsson, Lovisa Elenäs och Erik Andersson blev ombedda att var och en börja på den första låt de kom att tänka på. ”Jag valde det här programmet för att göra något kul under gymnasietiden”, säger Lovisa Elenäs.Nöjd lärare. Rick Taub framför en vägg designad för att sprida ljudvågorna.

Nya lokaler i Möbeln och ny utrustning har gett resultat. Från 2008 till 2009 fördubblades antalet elever på Högbergsskolans estetiska program.

Annons

För tre år sedan bytte Högbergsskolans estetiska program en källarlokal mot nyrenoverade lokaler i Möbeln.

Satsat stort

– Kommunen har satsat stort på det här. De anlitade en arkitektfirma och en akustikfirma, som även ordnade med akustiken i Uppsala konsert och kongresshus, säger Rick Taub, en av lärarna.

Salsutrymmena består av två ljudisolerade lektionssalar och fyra övningsrum, varav två går att använda som inspelningsstudios.

Sånganläggning

I en av lektionssalarna har halva klass ESMK10 lektion i ljudteknik. De ska bland annat lära sig mer om hur en sånganläggning kopplas. Erik Andersson, som spelar gitarr i ett Black Metal-band, testar hur rösten låter genom högtalarna.

– Vi har stor respekt för alla instrument och möbler. Det har lagts ned mycket pengar och vi vill ge något tillbaka, säger han.

Uppskattar lärartiden

Förutom lokalerna och utrustningen säger Erik Andersson att också lärarnas individuella tid med eleverna är uppskattad. I samma byggnad, bara några meter från övningsrummen, ligger en annan anledning till estetprogrammets ökade popularitet, danssalen. Där ger estetprogrammet flera av sina konserter och på så sätt når de ut till många människor.

– Vid jul hade vi nio konserter på två dagar. Totalt var det över 2 000 personer i publiken, säger Rick Taube.

Konsert i september

Klass ESMK10 har sin första konsert i slutet av september. Vid ett föräldramöte ska de framföra bland annat hiten Hey, Soul Sister, en sång gjord av gruppen Train. Inför spelningen på föräldramötet övar klassen i ljusa arkitektdesignade lokaler.

– Det här är förstås bättre än källarlokalen. Men jag trivdes där också, den hade rock’n’roll-känsla, säger Taub.

Mer läsning

Annons