Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många lodjur sköts i Uppsala län

För många lodjur sköts under årets skyddsjakt i Uppsala län. Men föreningen Landsbygdens vänner ansöker ändå om en utökning av jakten.

Annons

Redan samma dag som skyddsjakten inleddes var den över. Dessutom sköts för många lodjur i Uppsala län, åtta stycken i stället för de tillåtna sex. Johan Månsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala, menar att det inte är alltför ovanligt. En jägare som fäller ett lodjur ska rapportera detta till polisen inom en timme.

– Det har hänt förr i andra län och det beror på hur jakten är upplagd. Många är ute samtidigt och det är svårt att få ut information om läget tillräcklig snabbt. Är det många ute samtidigt kan det hända, säger han.

Trots att två lodjur för mycket sköts så har Åke Siikavara från Landsbygdens vänner ansökt om en utökning av årets jakt. I ett brev till Naturvårdsverket begär man om tillstånd att få skjuta ytterligare 15 lodjur.

– Vi har väldigt mycket lodjur i Uppsala, vi har varit med länge och har sett hur det ökar för varje år, säger Åke Siikavara.

Han menar att det snabba jaktslutet pekar på ett kraftigt ökat bestånd av lodjur. Men han har inga större förhoppningar om att Naturvårdsverket ska bevilja föreningens ansökan.

– Det kommer att bli ett nej men vi måste ändå försöka. Jag hoppas självklart, men de har aldrig ändrat sina beslut tidigare. Andreas Andersson

Mer läsning

Annons