Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarnas kamp lönade sig – barnen slipper L-huset

/
  • Nöjda. Esbjörn och Åsa Hogmark har varit pådrivande i striden för att barnen ska slippa gå i det gula L-huset. ”Baracker är en bra lösning. Nu behöver kommunen inte lappa och laga och göra panikåtgärder här, utan verkligen åtgärda problemen”, säger de och konstaterar att engagemanget bland föräldrar verkligen lönade sig.

Eleverna i Örbyhus slipper ha sina lektioner i den mögelskadade byggnaden. Nu ska baracker hyras in och eleverna evakueras.
– Vi har lyssnat på er oro, och det här känns som en positiv lösning, sa rektorn Inger Wennberg vid föräldramötet i går kväll.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om mögel- och fuktskadorna i Örbyhus skola och L-huset där förskoleklass till och med klass 3 skulle ha sina lektioner i höst.

Om stämningen var tryckt vid föräldramötet på torsdagen förra veckan var tonen en helt annan när rektorn Inger Wennberg och biträdande rektorn Christina Gunnarsson i går informerade om skolans framtid.

Lättade rektorer

Anledningen var förstås beskedet att kommunledningen på morgonen beslutat att baracker ska hyras in så fort som möjligt.

– Det här känns jättebra. Det här är vad både vi vill och vad ni föräldrar vill, så vi är väldigt glada, meddelade två synbart lättade rektorer på föräldramötet i går.

Redan tidigare på dagen hade några föräldrar nåtts av de positiva beskeden via skolans internkommunikationsystem, Unikum, men för några kom nyheten som en positiv överraskning.

– Det här är en seger, konstaterade paret Åsa och Esbjörn Hogmark som varit två av de drivande föräldrarna i kampen för att eleverna ska slippa L-huset.

– Även om symptomen som barnen visat har varit diffusa och vi inte kan bevisa att innemiljön på skolan ligger bakom, måste man ta problemen på allvar när 30 procent av lärarna och minst lika många barn har fått hälsoproblem av att vistas i lokalerna, sa Åsa.

Börjat upphandlingen

Redan i går började kommunen upphandla lämpliga baracker och rektorernas förhoppning var att de ska vara på plats inom kort.

– Det rör sig om veckor, men vi kan inte lova något, sa Inger Wennberg och meddelade att under tiden ska så få barn som möjligt vistas i lokalerna i L-huset.

Undviker lokalerna

Med utomhusaktiviteter och lite omflyttningar på skolan ska man slippa lokalerna så gott det går. Under tiden ska ytterligare inomhusmiljöutredningar genomföras.

– Det är viktigt att få en helhetsundersökning så att vi kan åtgärda allt som behövs på en gång, sa Wennberg.

Mer läsning

Annons