Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fordon och omvårdnad populärt på gymnasiet

Färre elever vill läsa samhällsvetenskapliga programmet samt barn och fritid. Däremot är det fullt på fordon och estetiska programmet i Tierp. Även omvårdnad är fortsatt populärt.

Annons

– Det är Uppsala som drar, även fast vi har samma utbildning, säger Peter Hansson, biträdande rektor vid Högbergsskolan.

I dag publicerar Arbetarbladet vilka som ska läsa på de olika programmen vid Högbergsskolan i Tierp.

Förra året tappade skolan många elever som hade valt att läsa på andra orter.

– Det såg mörkt ut vid första prognosen i år, men nu ser det positivt ut. Vi kommer att få samma volym som förra året, säger Peter Hansson, som berättar att de får 323 nya elever i höst.

Den stora förändringen mot förra året är att samhällsprogrammet tappat en tredjedel av studenterna.

– Som vi upplever det är det inte själva utbildningen i Uppsala som drar utan ungdomarna vill in till stan, till en ny miljö, säger Hansson.

Barn- och fritid har också tappat elever. Endast sju personer har antagits till programmet.

Även bygg- och industri har betydligt färre elever. Hansson ser tappet som ett utslag av den lågkonjunktur som råder och alla neddragningar som varit inom industrisektorn.

Omvårdnadsprogrammet är fortsatt populärt med många sökanden. Fordon och estetiska är de enda program som har fullt.

– Vi kommer inte att ställa in några program. Vi vill tillmötesgå eleverna så långt som möjligt. Dessutom måste kommunen erbjuda en komplett gymnasieskola för att vara attraktiv, säger Hansson.

– Det finns bara en väg att gå. Vi måste titta på det här långsiktigt, visa på kvalitet. Vi kommer inte att göra några flashiga grejor som att dela ut datorer till höger och vänster. Vi vill ge ungdomarna en gedigen utbildning.

Mer läsning

Annons