Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfallet blev utställning

/
  • FÖRFALL. Under åtta års tid har fotografen och illustratören Margareta Nordqvist, Tobo, fotograferat av ladan vid Vallby som förfallit.

Fotografier av en förfallen lada i Vallby vid E4.

Arkeologiska fynd och en gammal visa om Tierps byar.

Där har ni innehållet i en sommarutställning på Upplandsmuseet i Uppsala.

Annons

Bilderna är tagna av illustratören och fotografen Margareta Nordqvist, Tobo, som mellan 2004 och 2011 följt ladans förfall. Utställningschef Tuula Autio menar att ladans öde symboliserar samhällets utveckling.

– När det till slut inte finns ett spår av ladan vet ingen att där har det funnits en människa som odlat och släppt ut djur, säger Tuula Autio.

Utställningen har döpts till ”Faraos lada” efter det namn som ladan har i folkmun. Upplandsmuseet visar också kartor modeller och arkeologiska fynd. Dessutom kan besökaren studera ett pergamentbrev från 1426 då Vallby första gången nämndes i skrift, fast med stavningen Walby.

Tonsatt visa

– Vi har hittat en gammal rolig visa om hur folk var i byarna som Bäggeby, Thorslunda, Skämsta, Vallby och Fors. Visan har tonsatts och spelas under utställningen, säger Autio.

Vid fredagens vernissage framförs visan av Örjan Kjetselberg och Arne Cedergren. Invigningstalar gör Pia Wårdsäter, S-politiker i Tierps kommun.

Utställningen pågår mellan 10 juni och 14 augusti.

Mer läsning

Annons