Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare vill testa strömkraft i Söderfors

/
  • VID BRON. På den här sidan av stora bron genom Söderfors vill forskarna placera testanläggningen för strömkraft.

Den brusande Dalälven genom Söderfors ska kunna ge mer energi.
Forskare vill placera en testanläggning för strömkraft i fåran efter vattenkraftverket i samhället.

Annons

Tanken är att ta vara på rörelseenergin i strömmande vatten. Inom ett till två år vill forskarna placera en fem meter lång axel på botten av strömfåran där det i toppen sitter en turbin. Hela anläggningen kommer att befinna sig en till två meter under vattenytan. Testet blir vid den stora bron genom samhället, cirka en kilometer nedströms vattenkraftverket.

Internationellt pågår sådan här forskning i haven, men där bygger det på stora tidvattenskillnader.

– På Västkusten har vi bara 30 centimeters tidvattenskillnad mot flera meter i Norge, säger doktoranden Emilia Lalander, Uppsala universitet.

Emilia Lalander och hennes kollegor vid avdelningen för elektricitetslära koncentrerar sig därför på älvar där vattnet drivs fram med stora höjdskillnader mellan berg och hav.

Älvarna för också en ansenlig mängd vatten, eller 1 000 kubikmeter per sekund, vilket ger förutsättningar för bra strömmar.

Lalander har studerat Nordra älv, en förgrening av Göta älv, och Stockholms ström men funnit att Dalälven är lämplig som försöksälv.

– Det strömmar bra, är bra djup, lätt att komma åt i älven och ligger inte så långt från Uppsala, säger hon.

Försöksanläggningen ger ström till uppvärmningen av två villor per år. Med sådan utrustning på olika håll i Sveriges älvar kan strömkraften ge 2–5 terrawattimmar, lika mycket energi som vindkraften ger i dag.

Markägare, Vattenfall och fiskevårdsföreningen har sagt ja till försöket. Det krävs också tillstånd från länsstyrelsen. Grejerna tar upp tre meters bredd av de 100 metrarna i älven.

– Vi ska markera platsen ordentligt, man bör inte åka båt däröver.

– Vi tror inte att det har någon påverkan eftersom turbinen snurrar så långsamt. Vi täcker så liten del av vattenytan att fiskarna kommer förbi. Men vi måste göra studier på detta.

Annons