Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsmark får godkänt av säkerhetsgranskning

Forsmark får klart godkänt efter den uppföljande säkerhetsgranskning som FN:s atomenergiorgan IAEA genomfört vid kärnkraftverket den här veckan.

Annons

IAEA:s så kallade Osart-grupp, med ett dussin säkerhetsexperter, kom efter en tre veckor lång granskning av Forsmark i februari 2008 fram till att säkerheten kunde förbättras på 24 punkter.
Granskningen skedde som en följd av den kraftiga kritik från myndigheter och regeringen som riktades mot företagets säkerhetskultur efter det allvarliga snabbstoppet i Forsmark i juli 2006. En kortslutning i ett ställverk ledde till att fyra reservgeneratorer slogs ut och till att viktiga säkerhetsfunktioner inte fungerade som de skulle.
Dåvarande Kärnkraftinspektionen satte överrock på verket, skärpte tillsynen och krävde dagliga rapporter om hur säkerhetsarbetet utvecklades. Forsmark tog till sig kritiken och i våras slopade Strålsäkerhetsmyndigheten den särskilda tillsynen.
Osarts uppföljande granskning den här veckan visar att Forsmarksverket genomfört 19 av de säkerhetsförbättringar som IAEA krävde för snart två år sedan. På fem områden har företaget gjort ”tillfredsställande framsteg”.
Stefan Persson, vd för Forsmarks kraftgrupp AB, är mycket nöjd och anser att arbetet som företaget lagt ner på säkerhet och säkerhetskultur under de senaste åren gett resultat. Men han säger också att det krävs ständiga förbättringar, i vilken IAEA:s granskning är en viktig del. Forsmark har för avsikt att beställa liknande granskningar också i framtiden.
– Det är naturligtvis positivt att Forsmark fått ett bra resultat i uppföljningen. Men säkerhetskulturen blir man aldrig färdig med. Den måste ständigt pågå, den stora utmaningen är nu att fortsätta hålla tryck i säkerhetsfrågorna, säger Christer Karlsson, inspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Mer läsning

Annons