Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsmark måste hantera kärnavfallet bättre

/

Forsmark måste förbättra sina rutiner så att inte transbortbehållare med kärnfavfall hamnar i orätta händer.
Det menar Strålsäkerhetsmyndigheten som riktar ett föreläggande mot kärnkraftverket.

Annons

Föreläggandet riktas även mot kärnkraftverken i Oskarshamn och Ringhals. Orsaken är att Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, inte tycker att instruktionerna för hanteringen av transportbehållarna är tillräckligt tydliga.

– Det är ledningssystemet som inte fungerar. Alla, uppifrån och ner, måste tolka instruktionerna lika. Annars kanske de inte följs, säger Anders Bredfell, pressansvarig vid SSM.

Transbortbehållarna innehåller använt kärnbränslse från kärnkraftverket. De transporteras till Oskarshamn för mellanlagring i vattenbassänger. I framtiden ska avfallet slutförvaras - var är ännu inte avgjort. För transporten och avfallet ansvarar Svensk kärnbränslehantering, SKB.

– Men det är innan det transporteras som kärnkraftverket har ansvar. Då måste de själva hålla koll på det så att det inte hamnar i orätta händer. Det är där det finns risk för brister, säger Anders Bredfell.

Senast i januari måste Forsmark ha presenterat en åtgärdsplan.

– Det kan vara så att vi måste förbättra tydligheten. Så vitt vi känner till har det inte hänt något i praktiken på grund av detta, säger Claes-Inge Andersson, informatör vid Forsmarks kärnkraftverk.

Mer läsning

Annons