Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsmarks kärnkraftverk lät inspektörer vänta

Internationella inspektörer fick vänta i över två timmar på att få ut information från Forsmarks kärnkraftverk, trots att de anmält sig i förväg.

Annons

Nu riktar Strålsäkerhetsmyndigheten kritik mot kärnkraftverket.

Det var i april som Strålsäkerhetsmyndigheten skulle genomföra en inspektion på Forsmarks kärkraftverk. Med sig hade man också internationella inspektörer från EU-kommissionen och det internationella atomenergiorganet IAEA. Men trots att det inte var kö tog det över två och en halv timma att få ut den information som behövdes. Anledningen var tekniska problem i det system som används för att identifiera dem som går in och ut från Forsmark.

– Vi måste följa vissa regler för att identifiera dem som kommer hit innan de kan få komma in. Vi har kortläsare och i vissa fall till och med fingertryckskontroll. Nu uppstod ett tekniskt fel i det systemet och det var därför inspektörerna fick vänta, säger Peter Jansson, ställföreträdande kommunikationschef på Forsmark.

Han menar att händelsen inte bör tolkas som att säkerheten brister på Forsmark - tvärtom.

– Jag hade varit mycket mer oroad om vi hade fått klagomål på att det hade varit för lätt att få ut information eller att ta sig in här.

Strålsäkerhetsmyndigheten ser händelsen som en engångsföreteelse och har inte bett Forsmark att ändra på sina rutiner.

Mer läsning

Annons