Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande för få för att rökdyka

/
  • SAMMA DILEMMA. Efterspelet till en brand i en villa i Mehedeby fick mycket uppmärksamhet förra året. Skälet var att brandmännen i inledningsskedet var för några för att rökdyka. Nu är situationen lika igen.

Förra sommaren kritiserades räddningstjänstens tunna bemanning i Tierp.
Brandmän vittnar nu om att situationen är densamma.

Annons

– Det är tur att vi inte haft någon villabrand, säger en brandman till Arbetarbladet.

För få på sommaren

Det var efter en brand i Mehedeby i juli förra året som både kommuninvånare och brandmän reagerade på att bemanningen vid räddningstjänsten i Tierp var för liten under semestertiderna. Något som gjorde att de ibland inte kunde rökdyka utan att invänta ytterligare stationer.

Läget som i fjol

Men trots att det den här sommaren varit tyst i medierna menar en brandman att läget är lika som ifjol.

– Det är tyst för att det inte har hänt något större i sommar. Det är samma bemanning som förra året.

Att ha möjlighet att kunna gå in i hus med hjälp av rökdykning kan vara avgörande för att rädda liv. Men det betraktas också som mycket farligt. För att få göra det krävs det att de är fem stycken.

– Normalt ska vi vara en styrkeledare, två brandmän på stationen och tre deltidare. Men nu är vi en brandman färre på stationen. Ibland måste vi dessutom vänta på deltidare som befinner sig i andra kommuner.

Andra uppgifter

Kan inte styrkeledaren räknas in om ni behöver rökdyka?

– Så gör man ingen annanstans. Vi tycker att styrkeledaren har andra uppgifter som måste skötas. Om det handlar om att rädda liv så kommer vi att rökdyka ändå, men då är det med risk för våra egna liv.

Brandmannen berättar även att det ofta är tunn bemanning – även när det inte är semestertider.

– Det är folk som är barnlediga och tjänstlediga utan att man tar in ersättare.

Har inget val

Räddningschefen Lars-Erik Falk har tidigare sagt till Arbetarbladet att man på grund av politikernas besparingar inte har något annat val än att dra ned på bemanningen under sommaren.

Lars-Erik Falk är för närvarande på semester, men Lars-Olof Fernström, insatsledare vid Räddningstjänsten i Norduppland, bekräftar att bemanningen är mindre under sommaren. Men han håller inte med om att det går ut över insatserna med rökdykning. Han menar att styrkeledaren i vissa fall kan räknas om rökdykning blir nödvändigt.

– Jag tycker inte att folk ska vara oroliga för det här, säger han.

Mer läsning

Annons