Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från möte i lönndom till kamp om vägen

/
  • ENGAGERADE. Britta Ericsson, Håkan Ståhlberg (ordförande), Artur Holmberg och Bo S Englund (styrelseledamot) är aktiva medlemmar i S-föreningen i Karlholmsbruk som i år fyller 90 år.
  • BARNOMSORG. Britta Ericsson stred för att även Karlholmsbruk skulle få barnomsorg efter kommunsammanslagningen 1974. I bakgrunden veteranen Artur Holmberg.Foto: Conny Svensson

Männen hade eldats på under ett friluftsmöte med redaktör G Dahlberg, Uppsala. Efteråt bildade de i templarlokalen i Nöttö S-föreningen med Adelius Magnusson som ordförande.

Annons

– Mötet måste ha skett i hemlighet, säger Bo S Englund, ordförande i Karlholms S-förening vid ett par tillfällen under 70-talet och numer styrelseledamot.

I somras fyllde S-föreningen 90 år. Något som har firats i Folkets Hus med 40 deltagare och rikspolitikern Thomas Östros som talare.

– Det var trevligt. Vi trodde att det skulle komma fler, men evenemanget krockade med en resa till Cats i Stockholm, säger Englund.

Föreningen har i dag 80 medlemmar. Ordförande Håkan Ståhlberg säger att det är svårt att värva nya själar.

– Det är så mycket konkurrens av annat. Människor kanske tror att de måste ta på sig en massa uppdrag. Men det pratas mycket politik sedan borgarna tog regeringsmakten, säger Ståhlberg.

En fråga bara

Särskilt besvärligt är det att få ungdomar att engagera sig politiskt.

– Ungdomar vill ofta engagera sig i en fråga, inflikar Britta Ericsson, veteran inom föreningen.

Liksom Bo S Englund gick hon med i dåvarande SSU-klubben för kamratskapens skull. Fast Britta upplevde också fattiga förhållanden med sex personer i familjen och en pappa som miste jobbet. Hon har bland annat jobbat politiskt för servicen på småorterna.

– När storkommunen bildats motionerade vi i kvinnoklubben om att det också skulle finnas barnomsorg i Karlholmsbruk och inte bara i Tierp.

En annan oldtimer är 87-årige Arthur Holmberg, som var ordförande 1955-1956 och satt i Västlands kommunfullmäktige. Han gick som 16-åring med i ungdomsklubben i Månkarbo. Föräldrarna var bönder från Iggelbo men han kände också statare och såg hur arbetslösheten bredde ut sig.

– I Månkarbo fanns också en grupp kommunister som vi inte var överens med. En sade, ”om något år är antingen ryssarna eller tyskarna här”.

Faktiskt fanns det ett skämtsamt förslag att det nyöppnade Wesslandia, som stod klart 1969, skulle döpas till Arthurs hus då han satt med i en kommitté som utredde frågan.

Förbättrad väg

En fråga föreningen jobbat länge med är förbättrad väg till Västland. Jobbsäkring i bygden och inflyttning är andra nutidsfrågor.

1919 gällde det rättvisa och rättigheter för arbetare. De första politiska insatserna gjordes i kyrkostämman. Socialdemokraterna yrkade avslag på slöjdlärarens begäran om löneförhöjning. De prutade på klockarens framställan om dyrtilltillägg. Och föreslog att bestämmelsen om fri vedhuggning till lärarna skulle tas bort...

Annons