Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräsning av spår har gett skakig tågresa

De som åkt med Upptåget den senaste tiden har säkert märkt att det kränger lite extra. Det beror på ojämnheter i spåren som blev efter en fräsning mellan Storvreta och Tierp. Men nu ska felen avhjälpas.

Annons

Fräsningen av spåren mellan Storvreta och Tierp var en underhållsåtgärd som gjordes i månadsskiftet maj-juni.

– Efter det upptäckte vi problem med komforten på tågen. När man åkte väldigt fort blev det vibrationer, det var obehaglifgt att sitta i tåget. Så ska det inte vara, säger Marie-Helen Norlinder, enhterschef Järnväg, Trafikverket..

På längre elller  kortare sträckor mellan Storvreta och Tierp har Upptågen gått med reducerad hastighet. Detta då en  misslyckad fräsning gett skakningar i tågen..

Vibrationerna har gjort att lokförarna kört med nedsatt hastighet på vissa sträckor, något som gett föresningar för tågen.

Marie-Helen Norlinder säger att Tafikverket analyserat vad felen beror på:

– Vi har varit ute med mättåget och fått in information om fordonens egenskaper som om hur hjulen ser ut och sådana saker. Nu har vi hittat lite avvikelser i fräsningen som vi tror ligger bakom att det blir de vibrationer. Det handlar om samspelet mellan hjulen och rälsen och det är millimetrar vi talar om.

Trafikverket ska nu försöka avhjälpa felen genom att slipa av rälsen på de aktuella sträckorna. Arbetat sker enligt prognosen natten mot tisdag och natten mot onsdag.

– Seda ska vi sätta upp hastigheten igen och se om vi får rapporter från lokförarna att det blivit bra eller om det är fortsatta problem, säger Norlinder.

Har felen påverkat både Upptåget och fjärrtågen mellan Gävle och Stockholm?

– De tåg som blvit drabbade av vibrationer är tåg av Reginatyp – det är Upptåget och något enstaka SJ-tåg. Övriga tåg har vi inte fått några rapporter ifrån.

Har felet på något sätt varit farligt på passagerarna?

– Nej, det är ett komfortproblem, svarar Marie-Helen Norlinder.

Felen på spåren har gjort att flera Upptåg blivit försenade.

Mer läsning

Annons