Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fall rätt ner i Gryttjom

Falla 1 300 meter mot jorden så fort det går – det är bara en av grejerna som Sverigeeliten i fallskärmshoppning tänker roa sig med i Gryttjom utanför Tierp på tisdag och onsdag.

Annons

– Vi kommer att ha en storbildsskärm på marken så att allting går att följa, säger tävlingschefen Peter Törnestam.

SM i fallskärmshoppning pågår på tisdag och onsdag - om vädret tillåter. Är det regn och molnigt har de till fredagen på sig. Det är Stockholms fallskärmsklubb, med bas i Gryttjom, som står för arrangemanget.

Mest publikvänlig

I tävlingen ingår flera grenar. Formationshoppning är den vanligaste. Precisionen – där det gäller att landa på en blott två centimeter liten prick – den mest publikvänliga.

Men den våghalsigaste är helt klart speed skydiving. Där gäller det att från 4 000 meters höjd falla 1 300 meter i så hög hastighet som möjligt. Det svenska rekordet är på 443 kilometer i timmen.

– Det är inte farligt att göra det, men det gäller att inte komma snett, säger Peter Törnestam.

1998 var det senast SM i fallskärmshoppning i Gryttjom.

– Här är stort och säkert. Dessutom är det bra flygkapacitet. Vi kommer att flyga lite mer än vanligt, men jag tror att grannarna här är vana.

Ett hundratal personer deltar i tävlingarna – ungefär dubbelt så många än vad åskådarna brukar vara. I år hoppas fallskärmsklubben dock locka fler tack vare storbildsskärmen.

– Vi kommer att ha en kamera med uppe i luften hela tiden.

Vinnarna i SM får senare tävla i VM. Det hindrar dock inte både norska och finska deltagare.

– De är med för att det ska bli bättre klass på tävlingen, men de kan inte representera Sverige i VM, förklarar Peter Törnestam.

Mer läsning

Annons