Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FUB vill behålla gruppbostad

Nordupplands FUB ifrågasätter idén att lägga ned ytterligare en gruppbostad för utvecklingsstörda i Tierp. Föreningen menar att sådana idéer måste diskuteras med berörda anhöriga.

Annons

– Grevegatans gruppbostad lades ned vi nyår. Det känns lite magstarkt att börja titta på nästa, säger Leif Rundlöf, ordförande i Nordupplands FUB (Föreningen för utvecklingsstörda, barn, ungdomar och vuxna).

I tjänstemännens åtgärdsförslag ingår att ta bort en gruppbostad. Rundlöf säger att föreningen inte gillar tanken på detta. Han säger dock att de grundar ställningstagandet på informationen från politiker och tjänstemän och att dessa inte varit särskilt meddelsamma.

– Nu ska jag ha en träff med Pia Wårdsäter (S).

Rundlöf poängterar att föreningen inte är bakåtstävande, men att det finns en tendens över hela landet att låta ekonomin går före rättighetslagen LSS.

– Det här är en grupp människor som inte själva på ett sakligt sätt kan ge uttryck för vad de vill eller känner.

Det är högst individuellt hur en utvecklingsstörd vill bo.

– En del trivs i gruppbostad andra på ett serviceboende. En anhörig till mig bodde först i ett serviceboende. sedan kom hon till ett gruppboende, och vi förstår nu att hon kände sig otrygg i serviceboendet.

– Det var också barn som sprang och retade henne när hon bodde i serviceboendet.

 

Mer läsning

Annons