Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fuktskada sätter inte stopp för skolstart

/
  • Avvaktar. Inger Wennberg är rektor på Örbyhus skola. Hon väntar nu på att ytterligare utredningar om skolans miljö innan hon kan svara på hur renoveringsarbetet påverkar eleverna. ”Vi är väldigt måna om att utredningen ska bli klar snarast” säger hon. I dagsläget har man upptäckt fuktskador i skolans L-byggnad och på bilden står Inger Wennberg framför en annan av skolans lite äldre byggnader där det inte framkommit några fuktskador. ARKIVBILD

Örbyhus skola är fuktskadad och måste nu rustas.

Trots att barn och lärare menar att de blivit sjuka av miljön blir det skolstart på onsdag.

Annons

– En expert på yrkes- och miljömedicin har sagt att det är okej, då följer vi det, säger skolans rektor Inger Wennberg.

En rapport genomförd av arkitekt- och ingenjörsfirman Bjerking under juni månad visar på för hög fukthalt i både golv och väggar i L-huset.

Inspektörerna hittade också silverfiskar bakom golvsocklar och missfärgningar i syllar och undertak.

Läckage i pentyr

Under 2010 upptäcktes en fuktskada orsakad av läckage från ett pentry och förmodligen har byggnaden skadats av en översvämning i våras.

– De problem som kunde åtgärdas enkelt har vi redan tagit itu med, berättar Inger Wennberg, som är rektor på skolan.

– Men vi måste också göra ytterligare utredningar för att kunna åtgärda de större problemen, säger hon.

Verksamheten kan fortsätta

Hon berättar att en expert – Gunilla Wieslander, överläkare i yrkes- och miljömedicin på Akademiska sjukhuset – har inspekterat byggnaden samt analyserat provresultaten som indikerade fuktskador. Hon konstaterar i ett utlåtande att bristerna i skolan bör åtgärdas inom ett halvt till och med ett års tid och att ur en hälsosynpunkt kan ”verksamheten på kort sikt fortsätta i nuvarande byggnad”.

– Om experterna säger att det är okej, då är det de direktiv vi har och får rätta oss efter. Vi följer förstås de rekommendationer vi får till punkt och pricka, säger rektorn Inger Wennberg och menar att undervisningen därför kan fortsätta i L-huset när höstterminen drar i gång nästa vecka.

Måste utrymmas vid sanering

I sitt utlåtande skriver också Gunilla Wieslander att inga barn ska vistas i lokalerna när saneringsarbeten pågår. Inger Wennberg berättar att skolledningen tillsammans med kommunens samhällsbyggnadsenhet nu väntar in ytterligare rapporter om vilka åtgärder som krävs.

– Om vi rustar ett rum i taget eller evakuerar alla barnen och gör allt på en gång vet vi ännu inte.

Annons