Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla miljön i Tobo bevaras

/
  • Samhällsbyggnadsutskottet har beslutat att det ska upprättas ett kulturmiljöprogram för de gamla arbetarebostäderna på Västerbruksvägen och Bruksgatan i Tobo.
  • Utskottet samhällsbyggnad säger blankt nej till att ta över ansvaret för Gävlevägen i Mehedeby - även fast vägen går förbi den kommunala skolan på orten. Det blir i stället ortsborna som sannolikt får ta över ansvaret.

Kulturmiljön i Tobo ska bevaras.

Däremot vill Tierps kommun inte ta över ansvaret av Gävlevägen i Mehedeby.

Det beslutade ett enigt samhällsbyggnadsutskott på torsdagen.

Annons

Som Arbetarbladet har berättat tidigare så har ortsbor i Mehedeby protesterat mot att ta över ansvaret för Gävlevägen genom samhället.

Detta efter att Trafikverket förklarat att det inte längre är en allmän väg och därmed inte deras ansvar. I stället har Trafikverket bollat ansvarsfrågan till Tierps kommun.

På torsdagen beslutade ett enigt utskott att avböja sig att ta över ansvaret för vägen.

– Det får bli en förhandling med Trafikverket och vägföreningen. Vi har ingen användning av vägen. Men det skulle inte förvåna mig om vägfrågan kommer tillbaka till oss, säger Göran Carlsson (S) ordförande i utskottet.

Söderforsvägen går från stationen till järnvägsbron. Efter sträckan finns 16 hushåll men också kommunal skola och samlingslokalen Träffen.

Nu blir det sannolikt ortsborna som får ta över ansvaret med plogning och skötsel.

Utskottet beslutade vidare att skydda de gamla arbetarbostäderna längs med Bruksgatan och Västerbruksvägen i Tobo.

Förvaltningen har fått i uppdrag att ta fram ett kulturmiljöprogram för att hjälpa fastighetsägarna att restaurera och bygga om för att stärka kulturmiljön på orten.

Mer läsning

Annons