Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla och unga får säga hur de vill bo

/
  • PLANERAR. Villy Vahlström (S) är med i beredningen ”Tillväxt och samhällsbyggande” som tar fram planen för det framtida boendet

Hur vill gamla, barnfamiljer och unga människor bo framöver?
Den frågan ska Tierps kommun ta reda på.
Det blir utfrågning, besök i orterna och enkäter till kommuninvånare.

Annons

Politikerna ska ta hjälp av enskilda personer, företag och organisationer för att få fram vilken typ av bostäder som det bör finnas framöver.

– Det gäller boendeplanering på sikt, minst tio år framåt i tiden. Vi kommer att lägga ett särskilt fokus på äldres boende, säger Villy Wahlström (S).

Ett första steg är en utfrågning under måndagskvällen i kommunhuset. En panel med representanter för äldreomsorgen, mäklarna, Tierpsbyggen, pensionärerna och ungdomarna är inbjudna. Även allmänheten är välkomna.

Webbenkät till unga

Kommunen ska skicka ut en webbenkät till eleverna i trean på gymnasiet. Frågan är hur ungdomarna ser på sitt första boende och om de planerar att slås sig ned i kommunen efter skolgång. Precis som vid arbetet kring översiktsplanen kommer politiker att besöka kommunens samhällen för att på plats prata med folk. Vahlström lovar att det inte bara ska handla om byggande i Tierps köping utan också de minde orterna i kommunen.

– Det är viktigt med en stark centralort men vi får inte glömma bort småorterna, säger Vahlström som själv bor i Karlholmsbruk.

Enkät till pensionärer

Det blir en enkät till 1 000 slumpmässigt utvalda personer mellan 65 och 85 år samt en speciell träff med pensionärer.

– Vi kommer att ha en cafédialog, berättar Vahlström.

Bostadsförsörjningsplan tas fram av beredningen ”tillväxt och samhällsbyggande” inom kommunfullmäktige. Planen ska vara klar till april nästa år.

Till ändamålet har de fått 450 000 kronor från regeringsuppdraget ”Bo bra på äldre dar”.

Mer läsning

Annons