Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glasblåsare får kulturstipendium

Glasblåsarna Anders Melhus och Ulrika Rundlöf öppnar snart en glashytta i Tobo. Pär Ohlström i Vendel har varit skidledare i IK Rex i 22 år. De får nu pris av Tierps kommun för sina insatser.

Annons

 

Det är Tierps kommun som på Vendeldagen på fredag ska dela ut 2008 års kulturstipendium samt det nyinstiftade priset Årets eldsjäl. Arbetarbladet har tidigare berättat om glasblåsarna Anders och Ulrika som ska starta en glashytta i Tobo.
– Vi öppnar i juli. Det blir både produktion och försäljning, berättar Anders, som håller på att inreda butiken när Arbetarbladet ringer.


Det är vid Ulrikas föräldrahem som glashyttan kommer att ligga. De har båda gått glasutbildning i Orrefors – och vill nu komma igång med egen produktion.
– Vi kommer att tillverka både bruksglas och konstglas. Vår stil är rent glas med enkla och klara färger, berättar Anders.


Kulturstipendiet på 15 000 kronor öppnar nya möjligheter för paret.
– Det gör att vi kan experimentera och utveckla nya produkter. Annars hade vi på en gång tvingats producera och sälja.


Även det nyinstiftade priset till Årets eldsjäl är på 15 000 kronor. Det ska delas ut till en person som visat stort engagemang inom idrott, fritid eller naturverksamhet. Pär Ohlström, skidledare inom IK Rex, är den första som får priset.
Han bor i Vendel och har varit ledare i föreningen i 22 år.
– Tidigare var jag själv aktiv, och har åkt 20 Vasalopp. Men nu går tiden åt till att vara ledare. Det har jag själv valt – för det är vad jag tycker är kul, säger han, vars söner är skidåkare.


Numera är han främst ledare för de minsta barnen. Något han gärna fortsätter att vara.
– Det är roligt . För dem handlar det mest om lek. Vi har en egen specialare i IK Rex som vi kallar ”hönan och räven”, berättar han.
Prispengarna lägger han på en resa till något större skidevenemang.

 

Mer läsning

Annons