Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis – hur känns det här?

/

...Erik Lundqvist, 19 år, från Örbyhus som får Landstingets Ungdomsstipendium för sina insatser inom filmområdet.

Annons

– Lite oväntat och jätteroligt. Det var min lärare som nominerade mig och jag fick skicka in ett bidrag och visa vad jag sysslar med. Och sen kom stipendiet som en väldigt glad överraskning.

Du vinner 5 000 kronor, har du några planer för vad du vill göra med pengarna?

– Jag har inte hunnit bestämma mig för något särskilt än. Jag tar ju studenten nu och jag kan tänka mig att det kanske blir lite knapert till hösten så då kommer de nog väl till pass.

Berätta om ditt arbete med film och vad du tror att juryn föll för hos dig?

– Jag jobbar med att göra korta animerade filmer. Jag ritar massor av bilder som jag sen sätter ihop med hjälp av datorn, nästan som förr i tiden när Kalle Anka kom. Jag gillar att kombinera det analoga och digitala och att använda flera medier samtidigt. Jag tror att juryn gillar att jag jobbar gränsöverskridande med flera medier.

Tänker du satsa på filmbranschen i framtiden?

– Mjae. Det vore ju en dröm att bli en stor filmregissör och kunna leva på det, men det är nog svårt. Just nu drömmer jag om att komma in på arkitektskolan också. Men jag jobbar gärna vidare med film på något sätt.

Fotnot: Landstinget delar, sedan 2007, ut stipendier på 5 000 kronor vardera inom sex konstområden. Övriga fem stipendiater är Elina Nilsson från Österbybruk, bildkonst, Adina Eriksson från Östhammar, litteratur, Martin Wennerberg från Enköping, musik, Rosa Häggbom från Uppsala, teater och Linnea Hartman och Linn Carlsson båda från Uppsala, dans.

Mer läsning

Annons