Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekiska templet värt att dokumenteras

/
  • SCEN FÖR FILMINSPELNING. Vid nyår kan inte bara Söderforsbor och turister njuta av det vackra Grekiska templet i samhället. Då sänds en dokumentärserie i                TV 4 fakta där en scen utspelas vid templet

Grekiska templet i Söderfors ingår i en ny dokumentärserie på tv.
Framför byggnaden berättar ciceronen att redan de gamla grekerna bildade tekniska och filosofiska nätverk.

Annons

Dokumentärserien handlar om hur Sverige förvandlades från ett fattigt land till en välmående industristat. Det skedde på 150 år, från 1830 till 1980. Scenerna i Söderfors spelas in på eftermiddagen 4 maj. Framför det grekiska templet ska ciceronen Ronald Fagerfjäll göra kopplingen till att man såväl i antiken som nu för tiden behöver samarbete för att utvecklas.

Att spelplatsen är just vid templet i Söderfors är en tillfällighet, även om det är en ståtlig byggnad som solar sig i vårsolens glans.

– Jag hittade faktiskt templet på nätet, säger producenten Calle Magnell.

Dokumentärserien går i tre avsnitt på TV 4 Fakta vid årsskiftet 2009–2010.

– Och vi får se om den även visas i huvudkanalen, säger Calle Magnell.

När det gäller brukens betydelse för industrialiseringen nämns varken Söderfors eller några andra bruk i Norduppland. I stället får Karmansbo i Västmanland symbolisera detta.

– Vi spelar in också i Ludvika på ABB, vid Göra kanal, Göteborg, Borås, Trollhättan och Linköping, berättar Calle Magnell.

Det är andra gången på några år som scener i en film tas i Söderfors. Hösten 2007 gjorde Unicef en film om aids bland de förfallna husen i Hästhagen. Medverkade gjorde ett 40-tal barn från samhället.

Mer läsning

Annons