Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grisbonde vill skjuta vildsvin

/
  • PROBLEM. Grisbonden Peter Sahlin vill använda belysning då han skjuter vildsvin på sina åkrar. Detta för att vara säker på att han inte skadeskjuter djuren.

Grisbonden Peter Sahlin, Strömsberg, har ansökt om att få skjuta vildsvin med hjälp av belysning.
– Jag är inte ute efter att jaga vildsvin utan vill bara ta bort dem från mina åkrar där de förstör grödor, säger han.

Annons

– Att jag vill använda belysning beror på att jag vill vara säker på att träffa rätt, man vill ju inte skadeskjuta djuren, säger Sahlin som tänker investera i en anordning som sätts på bössan och som lyser upp precis vid skottet.

I sin ansökan till länsstyrelsen hänvisar Sahlin till en ny skrivning i jaktförordningen där belysning vid bekämpning av vildsvin tillåts.

Grisbonden har problem i en hage efter Strömsbergsvägen där han sätter korn och klöver, och där han också tänker ha sina tamgrisar gå.

– Vildsvinen äter upp kornen och bökar sönder klövern. Det är dyrbara investeringar i utrustning för belysning men jag tänker några år framåt. Förra året hade jag Hushållningssällskapet här och de konstaterade att skadorna uppgick till 10 000–15 000 kronor.

Det finns också ett annat problem, vildsvinsgaltar som betäcker Sahlins tamsuggor.

– Det blir en halvkorsning där man inte får tillbaka mer än matkostnaden vid försäljningen.

Sahlin har ännu inte fått något svar på sin ansökan till länsstyrelsen.

Det är regeringen som gett klartecken till bekämpning av vildsvin med hjälp av belysning. Med åtgärden hoppas de minska stammen.

Annons