Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för Dannemora gruva

Dannemora Magnetit AB har fått miljötillstånd att öppna Dannemora gruva. Brytningstillståndet gäller 2 miljoner ton malm per år. Sedan tidigare har bolaget mineraltillstånd, varför gruvan nu kan dra igång.

Annons

Gruvdriften börjar i mindre skala i december 2009. Bolaget har för avsikt att i första hand ta upp den järnmalm som lämnades i gruvan vid stängningen 1992. Brytningen beräknas ge ungefär 110 jobb. Dessutom genererar driften tre gånger så många arbetstillfällen i andra verksamheter.

Miljödomstolen har gett bolaget tillstång för de anläggningar som behövs för gruvdriften, innefattande drivning av schakt, brytning av malm, anläggande av krosstationer och uppförande av byggnader och vägar. Som villkor för miljötillståndet ska Dannemora Magnetit AB vidta åtgärder för att minska vatten- och luftföroreningar samt andra störningar för omgivningen. Såväl bullret vid brytningen som under byggtiden ska begränsas så att inte riktvärden överskrids. Efter bryttiden ska bolaget vidta efterbehandlingsåtgärder.

Miljödomstolen höll 13 och 14 maj förhandling i Österbybruk angående bolagets ansökan om miljötillstånd.

Mer läsning

Annons