Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gudagoda kakor samlar byn

/
 • JOBBAR GÄRNA. Det rådet en härlig stämning hos de aktiva medlemmarna i Ängsbolagets bygdeförening i Bäcklösen. Här tar Agneta Markusson, Berit Jansson, Sune och Anna-Lisa Arkegrim, samt Åsa Hedbom Dahlberg en välförtjänt fika under ett arbetspass.
 • BYGDEGÅRD. Det gamla missionshuset från 1800-talet är i dag bygdens samlingsplats. Bygdeföreningen tog över huset i början av 2000-talet.
 • KAKBOK. Medlemmarna har gett ut en egen receptbok för att tjäna pengar till föreningen.
 • ELDSJÄLAR. Berit Jansson och Agneta Markusson är två eldsjälar som jobbar ideellt i föreningen. Här håller de på att binda in receptböckerna som ska ut till försäljning.
 • ROLIGT. Sune Arkegrim bor inte längre i bygden - men jobbar gärna för att bygden ska leva upp. Under krigsåren gick han i skola i missionshuset.
 • MINNEN. Åsa Hedbom Dahlberg tittar på ett gammalt fotografi från den tiden på missionskyrkan blomstrade.
 • GAMLA TIDER. På väggen hänger ett fotografi från den tid då missionskyrkan var full av verksamhet.
 • NY RAMP. Föreningen har byggt en handikappanpassad ramp in till bygdegården.
 • FEST. Föreningen hyr ut lokalen för arrangemang och fester. Just nu är det fullt i kyrksalen då de håller på att bygga ett nytt kök.
 • MUSIK. Längre tillbaka fanns det både kör och ungdomsverksamhet i huset. Självklart finns en gammal orgel i kyrksalen.
 • VACKRA ORD. På väggen i kyrksalen hänger en gammal tavla med ett vackert ordspråk.
 • BÄCKLÖSEN. I Bäcklösen bor det 49 personer. Ängsbolagets bygdeförening innefattar många kringliggande småorter.

Från bönehus till kakverkstad.

Bygdegården i Bäcklösen lever vidare - tack vare engagerade bybor.

– Hemtrakterna är alltid bäst, säger pensionerade lantbrukaren Sune Arkegrim.

Annons

När Arbetarbladet hälsar på står Sune Arkegrim och skottar räcket på den nybyggda rampen in till bygdegården. För 47 år sedan flyttade han till Tierp - samtidigt som han delade jordbruket i Bondebo med sin bror. Trots att han inte längre bor på orten fortsätter han att engagera sig.

– Man är född här och vill tjäna bygden. Det är roligt när det händer något, säger Sune.

Under krigsåren gick han i skola i missionskyrkan - numera Bäcklösens bygdegård. Han berättar att militären kom till byn 1945 och inackorderade sig i skolan då de skulle hålla ett extra öga på flygfältet. De yngre skolbarnen fick ha undervisning hemma - medan de äldre barnen fick tränga ihop sig i missionskyrkan.

– Jag var släkt med magister Nordenpalm som var väldigt sträng, men det hade jag ingen fördel av.

Innanför bygdegårdens portar luktar det nymålat. Det gamla köket har byggts om till en handikappvänlig toalett och nu ska ett av rummen byggas om till kök. I kyrksalen är det fullt med stolar, bord och lådor med saker. Mitt i allt stök sitter Agneta Markusson och binder ihop föreningens försäljningssuccé - "Receptsamling för fikastunden". Hon får hjälp av Berit Jansson.

– Vi har haft roligt, säger Agneta Markusson en av eldsjälarna som går på varje arbetsmöte.

– Man kan inte sluta att hjälpa till. Det är så få aktiva så vi behövs, säger Berit Jansson och skrattar gott.

Det är en hjärtlig stämning hos de fem föreningsmedlemmarna som möter upp i bygdegården. Den gamla missionskyrkan från slutet av 1800-talet är i stort renoveringsbehov. Medlemmarna hyllar ordförande Sara Sjödal för sina kreativa idéer. Själv vill hon inte alls ta åt sig äran utan tycker att alla medlemmar gör sitt bästa för att dra ett strå till stacken. Hon tror att engagemanget är större på landsbygden där många växt upp på en bonngård och vet att vill man få något gjort måste man göra det själv.

– Föreningsarbete är en del av bygden, säger Sara som betonar att hon inte ställer krav på medverkan utan att det är viktigt att medlemmarna vill hjälpa till och har roligt.

Ängsbolagets bygdeförening har 85 medlemmar. För att samla in pengar till föreningen har styrelsen ordnat olika aktiviteter för både vuxna och barn. De hyr också ut bygdegården till fester. I våras bestämde styrelsen att göra en annorlunda satsning för att få in pengar till föreningen. De skulle ge ut en receptbok med medlemmarnas favoriter. Bönhuskakor var given i samlingen. Den fanns alltid på kakfaten efter gudstjänsterna i missionshuset längre tillbaka. Sara Sjödal framhåller att syftet med receptboken har inte bara varit att få in pengar - utan också att samla bygdeföreningens medlemmar till ett roligt och gemensamt projekt.

Medlemmarna har gjort hela boken själv från ax till limpa. De har bakat, tagit lockande bilder med finporslin och andra detaljer, samt provsmakat. Därefter har de printat ut varje sida och bundit in boken.

– Vi har ätit en hel del kakor, säger Åsa Hedbom Dahlberg och skrattar gott.

Inför boksläppet arrangerade föreningen ett kakbokscafe då över 40 sorters kakor dukades upp i kyrksalen. Responsen var över förväntan. De fick också en förfrågan att delta i Upplands museets utställning om kaffets historia - vilket de gjorde. Men då dukade de bara upp med sju sorters kakor. Hittills har de sålt över 300 receptböcker och fler är på gång.

– Vi kör på så länge det finns efterfrågan, säger Anna-Lisa Arkegrim.

Mer läsning

Annons