Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade samma kateter i fem månader – dog

En patient vid äldreboendet Wesslandia har dött efter att ha gått med samma urinkateter i fem månader. När övriga patienter på boendet kollades visade det sig att en annan patient inte fått sin kateter utbytt på åtta månader. Tierps kommun har nu Lex Maria-anmält sig själv.

Annons

Det var mannens dotter som i maj kontaktade tjänstgörande sjuksköterska. Orsaken var att hon upplevde att hennes far inte mådde bra. Sjuksköterskan kunde snabbt konstatera att det kom illaluktande var från mannens urinrör och att katetern inte hade bytts på fem månader – trots att kommunens rutiner är att byta var tredje månad. Han fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala med infektion och hjärtsvikt. Han blev allt sämre och dog efter en tid. Innan incidenten ska han ha varit relativit frisk.

Inte utbytt på åtta månader

Vid en närmare kontroll av övriga patienter visade det sig att en annan patient inte att hade fått sin kateter utbytt på åtta månader.

– Jag förstår inte hur det kan hända. Det är väldigt allvarligt och viktigt att det blir utrett, säger Tierp kommuns omsorgschef, Mojgan Alimadad.

Sköterskan är uppsagd

Enligt kommunens Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen finns ingen notering i journaler eller dagböcker om att de drabbade patienternas katetrar behövde bytas.

– Det är väldigt konstigt. Det är något som alla sjuksköterskorna ska veta. Men vi har 40 stycken som jobbar i kommunen och kan inte kontrollera var och en.

Den sjuksköterska som tidigare var ansvarig för patienterna var vid upptäckten avstängd från tjänstgöring efter klagomål från kollegor och anhöriga.

Sköterskan är numera uppsagd – något som skedde innan patienten avled och som enligt Mojgan Alimadad inte har med den här händelsen att göra. Alimadad menar att det inte gick att förutse att det här skulle kunna ske.

– Klagomålen har inte varit så allvarliga som händelsen med katetern.

Mer läsning

Annons