Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälare slipper rätten – dyrt för kioskägare

/
  • IRRITERAD. Kristiina Hampinen är irriterad över att det inte blir någon rättegång angående de stulna UL-biljetterna, då den misstänkta hälaren redan är dömd för ett grövre brott. Något som gör att Hampinen inte kan kräva skadestånd på 25 000 kronor.

I somras blev järnvägskiosken i Tierp bestulen på UL-kort värda 25 000 kronor.

Men det blir ingen rättegång mot hälaren då han redan straffats för ett grövre brott, försäljningen av falska Bruce Springsteen-biljetter.

– Det är helt sjukt att det ska läggas ned för att personen redan har så mycket på sig, säger kioskägaren Kristiina Hampinen.

Annons

– Enligt våra instruktioner ska vi inte belasta samhällets resurser om det inte kan påverka straffet, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman som beslutat att lägga ned förundersökningen om häleri mot mannen.

Slår hårt ekonomiskt

Det beslutet slår hårt ekonomiskt mot Kristiina Hampinen. Det betyder att hon inte vid en vanlig rättegång kan begära skadestånd på de 25 000 kronorna som hon förlorade vid stölden.

– Då kan man göra vilket brott som helst utan att någon bryr sig. En stöld är en stöld. De har gått i lådan och snott åt sig kort, säger Kristiina Hampinen som är förbannad över åklagarens beslut

Alternativet för Hampinen skulle vara en civilrättslig process mot mannen. En process där hon riskerar att få betala mannens rättegångskostnad om hon förlorar.

– Jag orkar inte lägga min energi på det utan måste se framåt.

Får stå för förlusten

Hampinen har vid en kontroll med Upplands Lokaltrafik (UL) fått veta att det är hon själv som måste stå för förlusten.

– För mig som liten företagare är det mycket pengar. De kunde jag lagt på något annat. UL-korten är en service där jag bara tjänar 3 procent per kort, men som får in folk i kiosken.

Thomas Bälter Nordenman säger avslutningsvis att Kristiina Hampinen kan överpröva hans beslut att lägga ned förundersökningen.

– En sådan prövning görs i så fall av en annan åklagare.

Mer läsning

Annons