Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

/

...Barbro Wiklund, ordförande i Kvinnojouren Liljan i Tierp. Under onsdagskvällen är det avslutning i er grundkurs om mäns våld mot kvinnor och barn.

Annons


Vad har kursen handlat om?
– Vi använder en bok "Närhet som gör ont" som tagits fram av brottofferjouren. Den handlar om normaliseringsprocess, rättprocess, att kvinnor inte ses som trovärdiga och socialtjänstlagar. Ett kapitel är också om barn.
De fem deltagarna ska träffa polisen, socialen och en advokat. Vad brukar de som gått kursen ha för frågor till dem?
– De frågar om barn och barns rättigheter. Man tar inte hänsyn till FN:s barnkonvention i svenska domstolar som de borde göra.
– Polisen får frågor om vilka straff männen får och hur de bemöter kvinnor. Tierpspolisen är helt suveräna på bemötandet. Socialen brukar få frågor om kvinnorna kan få ekonomiskt bistånd och hjälp om de inte vågar träffa mannen själv.
– Advokaten brukar få frågor vad ord och uttryck betyder. Det är viktigt att komma ihåg att advokaten bara gör sitt jobb då han försvarar mannen.
Händer det något mer på avslutningen?
– Jag ska läsa upp ett uttalande då det är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor på torsdagen. Vi är några från Liljan som ska vara med på en manifestation i Uppsala domkyrka.

Mer läsning

Annons