Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han lurades av bluffakturor

/
  • Fått bluffaktura. Hans Wallins företag arbetar för närvarade på uppdrag av Tierps kommun. Något ”revolutionerande” telefonabonnemang, som JSK Invest lovade dem, har de dock inte fått.

Ett bolag med Gävleanknytning har under över ett år bedragit ett stort antal företagare. En av de senast drabbade är Hans Wallin i Tierp.

– Jag vete fasen hur de betett sig, säger han.

Annons

Från hösten 2009 fram till våren 2010 skrev minst 20 företag i Dalarna på avtal som visade sig vara falska. Avtalen hade upprättats av ett bolag som heter JSK Invest. Sedan förra våren verkar det som om inga ytterligare bedrägerier av samma sort skett i Dalarna. Däremot har andra områden drabbats.

Hans Wallin driver ett företag i anläggningsbranschen. JSK Invest tog kontakt med honom via telefon. I september förra året kom de sedan till Tierp för att presentera sin produkt.

– När de pratade om det lät det väldigt bra. Vi skulle få mobiltelefon, fax, fast telefon och mobilt bredband i samma abonnemang.

Närmare 90 000

Verkligheten var en annan. När Hans Wallin hämtat ut paketet visade det sig bara innehålla en vanlig telefon. Utan abonnemang. Första räkningen var på 6 000 kronor och totalt under fem år är Hans Wallin ålagd att betala närmare 90 000 kronor.

– De här summorna stod det inget om på papperet jag skrev under. Men på avtalet jag fick fanns min namnteckning, säger Hans Wallin.

Enligt Lisbeth Hedin-Sahlin, biträdande regionchef på Företagarna i Dalarna, hette JSK Invest tidigare Gefle Business Center och hade uppdrag av Telia att sälja telefonlösningar. Det uppdraget blev de av med, men ändå användes Telias logga efteråt.

Fåordig vd

– Polisen i Dalarna har inte tagit tag i det här och ingen har vad jag vet drivit en rättslig process mot Gävlebolaget, som åtminstone tidigare inte haft några tillgångar. Vi har i stället riktat in oss på finansbolagen som försökt driva in pengarna när avtalen redan skrivits på, säger Lisbeth Hedin-Sahlin.

Vd för JSK Invest är Jan Kjellgren. När Arbetarbladet frågar honom om han vet något om bluffakturorna blir han fåordig.

– Jag känner inte igen det och får återkomma till dig senare i veckan, säger Jan Kjellgren.

Han får sedan bråttom till ett möte och lägger på luren.

Hans Wallin hoppas att en bokföringsbyrå kan lösa de svårigheter han hamnat i.

– Och jag kommer att se upp i framtiden och inte handla av några skojare, säger han.

Uppsalapolisen har nyligen inlett en förundersökning mot JSK Invest, detta efter flera anmälningar.

Mer läsning

Annons