Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hänsynslös kamp om frukosten

/
  • MER UTSPRIDD. Havsörnens bestånd i Norduppland växer. Håkan Karlsson tror att deras anseende bland allmänheten också blir bättre.
  • ANDRA FÅGLAR. Även andra fåglar drogs till den utplacerade maten.
  • KAMP. När de yngre örnarna försöker sno ut sig mat innan de äldre ätit klart blir det kamp.
  • MER UTSPRIDD. Havsörnens bestånd i Norduppland växer. Håkan Karlsson tror att deras anseende bland allmänheten också blir bättre.
  • LOCKMAT. Den döda räven i bakgrunden lockar fram örnarna. Detta till trots fick Håkan Karlsson vänta i över fem timmar innan han fick syn på den första örnen.
  • MÅNGA. 14 havsörnar cirkulerade till slut kring Håkan Karlsson. Över förväntan, menar han själv och berättar att han i bästa fall hade hoppats att få se fem stycken.

I 14 timmar låg naturfotografen Håkan Karlsson i sitt gömsle och spanade efter havsörn.
– Det var absolut värt väntan. Det är en adrenalinkick när man åker hem med två fulla minneskort med 400 till 500 bilder på, säger han.

Annons

Bilderna är tagna för lite mer än en vecka sedan någonstans längs den norduppländska kusten. Exakt var vill inte Håkan Karlsson avslöja. Redan klockan fyra på morgonen var han på plats och dagen innan hade han åtlat, placerat ut lockmat.

– Det är ett tålamodskrävande jobb. Det var bara att sitta och vänta och framåt halv tio började de första örnarna att komma. Det gäller att inte röra sig från gömslet. Sen hade jag enorm tur med vädret, det var perfekta förutsättningar.

Så mycket som 14 örnar cirkulerade till slut kring honom, vilket var över förväntan.

– Jag hade hoppats att få syn på tre-fyra stycken. I allra bäst fall hade jag hoppats på fem, att det skulle bli så många som det blev var verkligen ingenting jag hade förväntat mig.

Beståndet av havsörn i Norduppland är på uppgång, enligt Håkan Karlsson. Men han tror inte att många personer får chansen att se fåglarna på nära håll.

– De är väldigt vaksamma och det gäller att ligga still i gömslet om man ska få chansen att få några bilder och komma nära dem, säger han.

 

Annons